Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Διαπραγμάτευση με θεσμούς: Ποια θέματα κλείνουν σε εργασιακό - ασφαλιστικό

Στα 384 ευρώ η κατώτατη σύνταξη χηρείας – Με το 50%+ 1 οι αποφάσεις για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό που υπήρχε στις διαπραγματεύσεις της περασμένης άνοιξης, διεξήχθησαν το προηγούμενο διήμερο οι διαβουλεύσεις της...
πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον


Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε συγκεκριμένα θέματα, όπως: α) η καθιέρωση κατώτατης σύνταξης στις συντάξεις χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης δηλαδή στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και β) συμφωνία για αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν πηγές του υπουργείου Εργασίας «Σε θετικό κλίμα και με σημαντική πρόοδο στα θέματα που συζητήθηκαν, συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης».
 Η αλλαγή της στάσης των θεσμών στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις και ειδικά της εκπροσώπου του ΔΝΤ, συνδέεται άμεσα με τα θετικά αποτελέσματα που είχε για την χώρα, η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Έτσι, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχτηκαν την πρόταση της Ελληνικής πλευράς για καθιέρωση κατώτατου πλαφόν στις συντάξεις χηρείας, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες περιπτώσεις μειώσεων που οδηγούσαν τις συντάξεις χηρείας ακόμη και στα 195 ευρώ. Η αποδοχή αυτής της πρότασης από τους θεσμούς ήταν μία από τις βασικές επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Τι αλλάζει για τις απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε «Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας».
Επισημαίνεται ότι το θέμα αυτό αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως ανέφεραν στον 24/7 πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν άλλα θέματα σε εκκρεμότητα που αφορούν στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Το υπουργείο εργασίας επισημαίνει ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, και τονίζει ότι « σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών». Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας η Ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να συντάξει μελέτη την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθοριστεί και η ανεξάρτητη αρχή η οποία θα συντάξει την σχετική έκθεση.

Θεσμοί: Ο ΕΦΚΑ κέρδισε το στοίχημα των εσόδων

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ καθώς και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών των εκκρεμών συντάξεων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Το υπουργείο εκτιμά ότι μέχρι σήμερα έχει επανυπολογιστεί σχεδόν το 70% των συντάξεων, ενώ επισημαίνει ότι «Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές που κυμαίνονται από 20.000 έως και 50.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό απομένουν να συζητηθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε μέσα στον Νοέμβριο να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Σε ό,τι αφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στο ταμείο, ενώ οι πιστωτές έχουν ζητήσει και συγκεκριμένα αναλυτικά στοιχεία για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων του οργανισμού.
Πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.