Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Προβληματική η... λύση του ΚΑΣ για το Ελληνικό: Αρχαιολογικός χώρος 280 στρέμματα

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15-1 - Κατά πληροφορίες, αρχαιολογικές ζώνες κηρύχθηκαν η περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, η περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι - Απαισιοδοξία για τη χωροθεσία εκφράζουν οι επενδυτές, καθώς το σχέδιό τους προβλέπει δόμηση στα εν λόγω σημεία - «Κατ' αρχήν...
ικανοποιημένο» το Μαξίμου.
Σε «συμβιβαστική» λύση για το Ελληνικό, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, διάρκειας εννέα ωρών, κατέληξαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων (ο συνολικός χώρος είναι 6.200 στρέμματα) και ελήφθη με πλειοψηφία 15-1. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χώρος δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, καθώς θα πρέπει να οριστούν οι συντεταγμένες.

Φέρεται ωστόσο να είναι ο χώρος εκείνος, στον οποίο το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου («mall») και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλιού αεροδρομίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα σημεία, στα οποία ορίστηκαν αρχαιολογικές ζώνες, είναι στην περιοχή του Αμαξοστασίου του τραμ, στην περιοχή του σταθμού του μετρό της Αργυρούπολης και σε ένα κομμάτι προς το λόφο Χασάνι.

Από την πλευρά των επενδυτών, ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, εκφράζεται απαισιοδοξία, καθώς στα εν λόγω σημεία, το σχέδιό τους προβλέπει δόμηση.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων:

- Η μία προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
- Και η δεύτερη, που τελικά υιοθετήθηκε, προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280, εν τέλει) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Σημειωτέον, ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.

Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη:

α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και

β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

«Κατ' αρχήν ικανοποιημένο» το Μαξίμου
Κατ' αρχήν ικανοποίηση εκφράζεται από την κυβέρνηση για την εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.