Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Κύπρος δικαιώθηκε δικαστικά για το «κούρεμα» καταθέσεων -Απερρίφθη προσφυγή Πολωνών επενδυτών

Η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιώθηκε σε διεθνή διαιτησία, κερδίζοντας μία από τις τέσσερις υποθέσεις προσφυγών, που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία για υποθέσεις που μεταξύ άλλων έχουν σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.
Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι η...
απόφαση εκδόθηκε από Διαιτητικό Δικαστήριο, που συστάθηκε δυνάμει των Κανόνων Διαιτησίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης, στο οποίο είχαν προσφύγει δύο Πολωνοί επενδυτές που ισχυρίζονταν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί σε σχέση με τον τραπεζικό λογαριασμό τους στην Τράπεζα Κύπρου, ισοδυναμούσαν με παράνομη απαλλοτρίωση περιουσιακών τους δικαιωμάτων, κατά παράβαση της Διμερούς Σύμβασης Προστασίας των Επενδύσεων που είχε συναφθεί μεταξύ Πολωνίας και Κύπρου.
Οι δύο προσφεύγοντες απαιτούσαν εναντίον της Δημοκρατίας την καταβολή προς αυτούς του ποσού των PLN 1,319,794 (Euro306,472) ως απώλεια κεφαλαίων και του ποσού των PLN 16,720,000 (Euro3,882,593) ως διαφυγόν κέρδος, πλέον τόκους από την 25.3.2013.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο, ομόφωνα, απέρριψε την απαίτηση των επενδυτών εναντίον της Δημοκρατίας και τους διέταξε όπως καταβάλουν στη Δημοκρατία το ποσό των 114,300 Euro ως επιστροφή καταβληθέντων εξόδων διαιτησίας και το ποσό των USD1,173,134 (Euro1,113,347) που αντιπροσωπεύει το 70% των δικηγορικών εξόδων εκπροσώπησης της Δημοκρατίας.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο, εν όψει της κατάληξης του επί της ουσίας της υπόθεσης, έκρινε ότι δεν χρειαζόταν να αποφανθεί επί της ένστασης της Δημοκρατίας ότι η Διμερής Σύμβαση Προστασίας των Επενδύσεων Πολωνίας-Κύπρου έχει υπερακοντιστεί από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Οι άλλες μεγάλες ανοιχτές υποθέσεις είναι στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes - ICSID) που εδρεύει στο Παρίσι. Οι δύο αφορούν προσφυγές Ελλήνων επενδυτών και η άλλη την υπόθεση της FBME. H πιο γνωστή είναι αυτή της MIG και άλλων επενδυτών, που διεκδικούν ποσά της τάξεως του Euro1,2 δισ. με τον ισχυρισμό ότι η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.