Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ελπίδες για ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ μέσω... Κίνας

Στο τελευταίο μηνιαίο Δελτίο της ΕΚΤ μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι στον ουρανοξύστη που στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία οι αναλυτές της εμφανίζονται πεπεισμένοι οτι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει δρομολογήσει είναι ακόμα πολύ μακριά από την εξάντλησή του. 
Οι εξηγήσεις που...
δίνουν γι' αυτό στηρίζονται στο επιχείρημα οτι η επανεμφάνιση του πληθωρισμού (1,8%) τον προηγούμενο μήνα, δεν στηρίζεται σε μία δομική αύξησή του (ο δομικός πληθωρισμός παραμένει μακριά από τον στόχο), αλλά οφείλεται καθαρά στις συνέπειες από την αύξηση των τιμών των καυσίμων. 
Παρότι το επιχείρημα αυτό έχει την βάση του εν τούτοις δεν είναι αυτό η βασική αιτία της επιμονής της ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές γαλλικών κυρίως, αλλά και ολλανδικών τραπεζών, εκείνο που ανησυχεί την ΕΚΤ είναι οι συνέπειες των αλλαγών στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και η βεβαιότητα που έχει αρχίσει να διαχέεται στις αγορές οτι η "έξοδος” κεφαλαίων από την περιφέρεια και η επιστροφή τους στις ΗΠΑ είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο. 
Σ' αυτό το περιβάλλον η "αναπάντεχη" απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε μικρή (10 μονάδες βάσης), αλλά ενδεικτική των προθέσεών της, αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων έρχεται να επιβεβαιώσει την ανησυχία των μεγάλων περιφερειακών κεντρικών τραπεζών για την όχι και τόσο "σιωπηρή” πλέον έξοδο κεφαλαίων. 
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ερμηνείες σημαντικών αναλυτών από την Κίνα και την Λ. Αμερική που έχουν δει τα νομίσματα των χωρών τους να υποφέρουν από την απόφαση της Fed να αποσυρθεί σταδιακά (από το 2014) από τις πολιτικές με τις οποίες είχε αντιμετωπίσει την κρίση του 2008.
Για την ΕΚΤ η εικόνα είναι περισσότερο σύνθετη, καθώς η διαπιστούμενη έξοδος κεφαλαίων, συνδυάζεται τόσο με τις συνέπειες της αμφισβήτησης του ευρώ λόγω του brexit και του προβλήματος χρέους της Ν. Ευρώπης, όσο και της διαφαινόμενης "ρήξης” σε πολλά επίπεδα με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Τα περιθώρια της διοίκησης της ΕΚΤ για ελιγμούς όσο αφορά την νομισματική πολιτική, όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους, είναι πλέον περιορισμένα παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις του Βερολίνου, καθώς η "έξοδος” φαίνεται να καταγράφεται ισχυρή και στην Ευρωζώνη ιδιαίτερα στην αγορά ομολόγων. 
Μέσα στο περιβάλλον αυτό η διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ τουλάχιστον μέσα στο 2017, "κρατάει ανοικτό το περιθώριο κάλυψης και των ελληνικών ομολόγων” εάν και εφ' όσον το Eurogroup καταλήξει στην συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων παρέμβασης για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης... 
Σε κάθε περίπτωση το χθεσινό μήνυμα από την Κίνα φαίνεται να ενισχύει τις προσδοκίες της Αθήνας οτι τελικά θα έχει τον χρόνο να "προλάβει” εν ισχύ το QE της ΕΚΤ.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.