Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

"Βόμβα" Σόιμπλε: Τώρα οι περικοπές στις συντάξεις, όχι μετά το 2018!

- Τα... πάνω κάτω σε όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
- Οι αλλαγές έχουν συμφωνηθεί να γίνουν μετά το 2018.
- Δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου. Οικονομικών προκαλεί έντονα ερωτήματα για το πότε θα εφαρμοστούν οι...
μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Το καθιερωμένο briefing της γερμανικής κυβέρνησης περιελάμβανε μια... βόμβα του Σόιμπλε για την Ελλάδα, που φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του realfm 97,8, Παντελή Βαλασσόπουλου, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως: "Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα". Αυτή η απάντηση προκαλεί έντονα ερωτήματα, δεδομένου οτι οι αλλαγές έχουν συμφωνηθεί να γίνουν μετά το 2018.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις αξιώσεις της για πλεόνασμα ύψους 3,5% ενώ εμμένει στη θέση ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Ζάιμπερτ, σε ερώτηση για το ραντεβού Μέρκελ – Λαγκάρντ, είπε χαρακτηριστικά ότι "πρόκειται για μία συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων με την κυρία Λαγκάρντ και το περιεχόμενό της είναι εμπιστευτικό. Θα εκτιμηθεί η κατάσταση μετά το Eurogroup. Οι θεσμοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αποφάσισαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις".
Εντολή για τη δημιουργία ενός "ισορροπημένου" πακέτου μεταρρυθμίσεων και θετικών μέτρων για την ανάπτυξη έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
"Το θετικό νέο είναι ότι το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο", είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως αυτό το "ισορροπημένο" πακέτο θα περιλαμβάνει αφενός τις προσπάθειες που πρέπει να συνεχιστούν και αφετέρου τα θετικά μέτρα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
Ο ίδιος δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως αυτές θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, όπου μένει να γίνει "πολλή δουλειά". Ωστόσο επισήμανε πως στο πλαίσιο αυτού του ισορροπημένου συνόλου προσπαθειών και θετικών μετρων για την ανάπτυξη, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα ενεργών πολιτικών για την απασχόληση.
Παραπέμπτοντας και στην απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας, επισήμανε πως δόθηκε εντολή στην Επιτροπή να διερευνήσει τους τρόπους χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας. "Μπορεί όπως ελέχθη να είναι ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας ή άλλοι πόροι, κάτι λιγότερο δαπανηρό» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος προσθέτοντας ότι «συνολικά υπήρξε ένα θετικό μήνυμα προόδου από το Eurogroup για την ολοκήρωση της β' αξιολόγησης". "Οι ομάδες μας θα είναι εκεί με αυτή την προοπτική και μια ξεκάθαρη εντολή σ' ένα θετικό πνεύμα".
Πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.