Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

La Tribune: Το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit και το «σκουλήκι» ΔΝΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθεσε ως όρο για τη στήριξη της Ελλάδας τη  συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί, έχοντας ως στόχο να επαναφέρει το σενάριο περί Grexit, υποστηρίζει ο Ρομαρίκ Γκοντέν σε...
άρθρο του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.
Στο άρθρο, που τιτλοφορείται «Ελλάδα: η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει», ο Γκοντέν υποστηρίζει ότι το βαθύτερο σχέδιο του Βόλφανγκ Σόιμπλε είναι η δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα» της ευρωζώνης, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι «κακοί μαθητές» είτε με μια ακόμη πιο αυστηρή διόρθωση με περισσότερες μεταρρυθμίσεις ή περισσότερες προϋποθέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν το ΔΝΤ αρνιόταν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς οι απαιτήσεις του Ταμείου για σημαντική ελάφρυνση του χρέους είναι απαράδεκτη για τον Σόιμπλε, το πρόγραμμα θα καθίστατο άκυρο για το Βερολίνο, καθώς θα είχε καταπέσει μία από τις προϋποθέσεις του (η συμμετοχή του ΔΝΤ), και τότε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι το ζήτημα του Grexit.
Ο Σόιμπλε ήξερε συνεπώς πολύ καλά τι έκανε, αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στην πραγματικότητα δεν ήταν εξαρχής δυνατή, τονίζεται στο δημοσίευμα της La Tribune.
Τον Ιούλιο του 2015, ο Σόιμπλε είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για «πέντε χρόνια», ωστόσο την πρόταση απέρριψε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη του. Σύμφωνα με τον Ρομαρίκ Γκοντέν, ο Σόιμπλε έβαλε ένα «σκουλήκι» μέσα στο μνημόνιο, το ΔΝΤ, που στο τέλος το κατέφαγε και του επιτρέπει τώρα να επαναφέρει το σενάριο περί Grexit.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως ο νέος άγραφος κανόνας -κατά Σόιμπλε- της ευρωζώνης είναι: προσαρμοστείτε μονομερώς ή βγείτε απ' αυτή.
Στην Ελλάδα παίζεται συνεπώς το μέλλον, όχι μόνο αυτής της χώρας, αλλά και της ευρωζώνης, αναφέρει ο Γκοντέν: Αν τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εφαρμοστούν, θα σημάνει το τέλος των ονείρων για μια πιο ισορροπημένη και περισσότερο αλληλέγγυα ευρωζώνη.
Καταλήγει, δε, διερωτώμενος: Θα καταφέρει άραγε η Άνγκελα Μέρκελ να ελέγξει την κατάσταση, θα θελήσει να αποτελέσει το αντίβαρο στον πολύ δημοφιλή υπουργό της; «Το μέλλον θα το δείξει».
Πηγη:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.