Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

"Ναι" στην αξιολόγηση, "όχι" σε μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, λένε οι πολίτες

Αντιφατικά συναισθήματα δημιουργεί στην κοινή γνώμη ο συμβιβασμός που επετεύχθη στο Eurogroup ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές. Όπως προκύπτει από έρευνα της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής", που πραγματοποιήθηκε στις...
22-23 Φεβρουαρίου, οι ερωτηθέντες, στην πλειοψηφία τους, δηλώνουν ότι αισθάνονται "ανησυχία" και "θυμό" εκτιμώντας ότι η συμφωνία κινείται στη λάθος κατεύθυνση.
Ωστόσο, τα συναισθήματα αυτά... αντισταθμίζονται από την πεποίθηση ότι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομακρύνεται το ενδεχόμενο του Grexit για το 2017.
Η πλειοψηφία, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν θέτει θέμα εκλογών, ζητεί κλείσιμο της αξιολόγησης από τη σημερινή κυβέρνηση, επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ θεωρεί ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Ενδεικτικά, τα ευρήματα της νέας έρευνας:
- Οι πολίτες αισθάνονται "θυμό" για τη συμφωνία, ωστόσο εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και απομακρύνεται το σενάριο του Grexit.
- Μπορεί το 73% να θεωρεί ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, απορρίπτει όμως τη μείωση συντάξεων (78%), τη μείωση του αφορολογήτου (64,5%) και την αύξηση του του ορίου των ομαδικών απολύσεων (59%).
- Η πλειοψηφία, το 56% δηλαδή, εκτιμά πως το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον της χώρας, ενώ το 70% θεωρεί ως απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
- Δίλημμα, ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή πρόωρες εκλογές, δεν υφίσταται. Το 61,5% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση.
- Το 64,5% επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, έναντι ενός 27% που επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.