Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Εφεραν μέτρα 5 δισ. για να μειώσουν 70 ευρώ τον ΕΝΦΙΑ

Με την όρεξη θα μείνουν όσοι ορέγονται σημαντική μείωση στην επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ.
Με την όρεξη θα μείνουν όσοι ορέγονται σημαντική μείωση στην επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ. Το ότι από την πρόθεση να μειωθεί η απόδοση του συγκεκριμένου φόρου κατά ένα δις. ευρώ περάσαμε στο πενιχρό ποσό των 209 εκατ. ευρώ, ήταν περίπου προεξοφλημένο καθώς οι κυβερνητικές προθέσεις έπεσαν στον...
τοίχο των δανειστών. Από χθες έγινε αντιληπτή και η δεύτερη απογοήτευση. Αυτά τα 209 εκατ. ευρώ επαρκούν για να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση κατά μερικά ευρώ ετησίως τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 70 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ, θα μείνει «ζωντανός» τουλάχιστον μέχρι το 2021 ενώ ακόμη και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αντικατάσταση του φόρου από έναν καινούργιο ο οποίος θα βαραίνει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί. Και αυτό διότι δύσκολα οι δανειστές –οι οποίοι και θα έχουν το πάνω χέρι τουλάχιστον μέχρι το 2020- θα εγκρίνουν την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού ενός φόρου ο οποίος έχει από τους υψηλότερους συντελεστές εισπραξιμότητας.
Η διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο θα εφαρμοστεί από το 2020 υπό την προϋπόθεση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ανάψουν το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των θετικών μέτρων της συγκεκριμένης χρονιάς. Τι ορίζει; Ότι το ποσό του ΕΝΦΙΑ όπως θα προκύπτει από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο θα μπορεί να μειωθεί κατά 30% αρκεί το συνολικό ποσό που θα βεβαιώνεται σε κάθε ιδιοκτήτη να μην ξεπερνά τα 700 ευρώ. Αυτό το 30% μάλλον δεν είναι τυχαίο καθώς παραπέμπει στην εξαγγελία που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Αν όμως κάποιος που πληρώνει μέχρι τώρα ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 500 ευρώ περιμένει ότι θα γλιτώσει 150 ευρώ, πλανάται. Η διάταξη περιλαμβάνει και «κόφτη» της έκπτωσης η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τα 70 ευρώ. Έτσι, το 30% γίνει αυτομάτως 10% για κάποιον που πληρώνει 700 ευρώ. Όσο για αυτόν που πληρώνει 150 ευρώ, θα γλιτώσει 45 ευρώ και όχι 70 ευρώ.
Η έκπτωση θα δίδεται και γι’ αυτούς που πληρούν τις εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις ώστε να έχουν έκπτωση 50% στον φόρο. Έτσι, ο ιδιοκτήτης με εισόδημα 8000 ευρώ και αξία περιουσίας 100.000 ευρώ στον οποίο καταλογίζεται ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ, θα πάρει και την έκπτωση του 50% (δηλαδή 75 ευρώ) ενώ από το ποσό που θα απομείνει (75 ευρώ) θα αφαιρεθεί και το 30% με αποτέλεσμα το τελικό ποσό της βεβαίωσης να πέσει στα 52,5 ευρώ.
Μέχρι το 2020, θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Μέσα στο 2018, εφόσον ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθώς σε κάθε περίπτωση το ποσό της βεβαίωσης του φόρου δεν θα μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 2,65 δις. ευρώ μέχρι και τουλάχιστον το 2019.
Πηγη:www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.