Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη έγινε βιβλίο

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί δυο επιστημονικές προσεγγίσεις, της θεωρίας των παιγνίων και της κοινωνικής ψυχολογίας σε ένα εισαγωγικό «υπερεντατικό μάθημα διαπραγματεύσεων», στη συνέχεια εξετάζει βήμα-βήμα τι πήγε στραβά, για να καταλήξει σε μια συνολική αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του...
2015.
Την ανατομία της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 καταγράφει από κριτική σκοπιά και με τη συνοδεία σκίτσων το βιβλίο «Πώς να (μη) διαπραγματεύεσαι. Τι μας διδάσκει η διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη» που μόλις κυκλοφόρησε (εκδ. Gutenberg).



Συγγραφέας του είναι ο κ. Αλέξης Αρβανίτης, επίκ. καθηγητής (υπό διορισμό) του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος του ακαδημαϊκού του έργου (συμπεριλαμβανομένης της διδακτορικής του διατριβής) στις διαπραγματεύσεις. Το κείμενο συνοδεύουν σκίτσα του Χρήστου Παπανίκου.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ερωτήματα όπως το αν δικαιώθηκε η πρόβλεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου του 2015 ότι οι πιθανότητες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να πει όχι στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν ήταν «ούτε μια στο εκατομμύριο».

Ο Βαρουφάκης και η γραβάτα

Μεταξύ άλλων ασχολείται και με το θέμα των ημερών: τη γραβάτα, ή καλύτερα την απουσία της. «Άραγε η εκκεντρική εμφάνιση του κυρίου Βαρουφάκη και ο τρόπος ντυσίματος του κυρίου Τσίπρα είχαν καμία επίπτωση στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές;» διερωτάται.


Απαντώντας σημειώνει ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο, η ένδυση και η εξωτερική εμφάνιση δεν θα διαδραμάτιζαν απολύτως κανέναν ρόλο στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι» και προσθέτει ότι οι πολιτικοί «φροντίζουν γενικά να τηρούν τα τυπικά στοιχεία ένδυσης ως ένδειξη σεβασμού στους συνομιλητές τους».

Οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης «αποφάσισαν ότι θέλουν να σπάσουν τα στερεότυπα ακόμη και σε βάρος της εικόνας τους, της αντιληπτής τους ικανότητας και της προσλαμβανόμενης αξιοπιστίας τους» υποστηρίζει ο συγγραφέας ο οποίος εκτιμά ότι «θα ήταν ασφαλώς δικαίωμά τους» αν οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια την πλήρωναν μόνο οι ίδιοι...


Ευρύτερα, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, στο βιβλίο «εντοπίζονται με λεπτομέρεια τα συστατικά στοιχεία της σχετικής διαπραγματευτικής αποτυχίας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε εκ των υστέρων ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από την ομπρέλα μιας αφηρημένης "αυταπάτης"».
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί δυο επιστημονικές προσεγγίσεις, της θεωρίας των παιγνίων και της κοινωνικής ψυχολογίας σε ένα εισαγωγικό «υπερεντατικό μάθημα διαπραγματεύσεων», στη συνέχεια εξετάζει βήμα-βήμα τι πήγε στραβά, για να καταλήξει σε μια συνολική αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.