Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Βόμβα από το Ελεγκτικό: Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το 2019

Πριν ακόμη ψηφιστούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές η Ολομέλεια του Ελεγκτικού γνωμοδότησε ότι οι επικείμενες μειώσεις είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο...
πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)   οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων  κατά 18%   από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση   με τους  Ευρωπαίους δανειστές,

         Μάλιστα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσπάθησε να «στρογγυλέψει» την αντίθεση αυτή των σκληρών επαναλαμβανόμενων περικοπών των συντάξεων, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως» οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων να προσκρούουν στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της  ΕΣΔΑ.

         Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν  επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει  περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη  όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων.  

Όπως είναι γνωστό οι  κύριες και στις επικουρικές συντάξεις  από το 2019  θα υποστούν εκ νέου περικοπή έως και 18%. Δηλαδή έως 18% θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και έως 18% θα μειωθούν και οι επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολόγητου εκτιμάται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν
έως 1,5 σύνταξη.      
         Αναλυτικότερα,  πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα υποστούν απώλειες από 45 έως και 350 ευρώ. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις θα χάσουν 2,5 με 3 συντάξεις ετησίως, καθώς οι συνολικές απώλειες θα ξεπεράσουν τις 3.000 ευρώ.

         Από τις μειώσεις αυτές δεν εξαιρούνται χαμηλοσυνταξιούχοι, συντάξεις χηρείας και αναπηρικές συντάξεις.  Οι υψηλές κύριες συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων, ΤΕΒΕ, πανεπιστημιακών) που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές έως και 40% θα διασωθούν από την ελεύθερη πτώση, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση τέθηκε ταβάνι προστασίας 18%. Κατά συνέπεια   η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 330 ευρώ.

         Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα (2.5.2017) η   υπουργός Εργασίας  Έφη Αχτσιόγλου   παραδέχτηκε πως οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς θα αγγίξουν το 2019 το 1/3 των σημερινών συνταξιούχων. Όπως εξήγησε το ταβάνι προστασίας 18% θα προστατεύσει τους συνταξιούχους τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων από τις βαριές απώλειες καθώς σε ορισμένα ταμεία οι προσωπικές διαφορές αντιστοιχούν έως και στο 40% της σύνταξης. Ακόμη, ανέφερε η υπουργός Εργασίας ότι   η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει απώλειες κατά μέσο όρο 9%.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτεί υποχρεωτικά επί κάθε νομοσχεδίου που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της  ΕΣΔΑ προστατεύει την περιουσία των πολιτών. Στην  έννοια της περιουσίας  περιλαμβάνεται τόσο ο μισθός  (αποδοχές) των εργαζομένων όσο και οι συντάξεις των απομάχων της εργασίας. Για το λόγο αυτό οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι οι επίμαχες περικοπές των συντάξεων είναι αντίθετες στην  ΕΣΔΑ.
         Ακόμη, η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου επί των συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Κυβέρνηση. Δηλαδή δεν θα έπρεπε να προχωρήσει τον εν λόγω νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή.

         Όμως, προ του αδιεξόδου αυτού, η Κυβέρνηση στις προηγούμενες  περικοπές των συντάξεων που έγιναν και υπήρξε ανάλογη αρνητική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επικαλέστηκε ότι η σχετική τότε γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό αλλά δυνητικό  χαρακτήρα.

         Μάλιστα είχε επικαλεστεί τότε η Κυβέρνηση ότι και για το λόγο αυτό λέγεται και «γνωμοδότηση», ενώ είχε προσκομίσει και κάποια γνωμοδότηση καθηγητή  Πανεπιστημίου, η οποία ήταν σύμφωνη με τις ισχυρισμούς της.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.