Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Νέο μνημόνιο με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με τις ψήφους μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας (153 ναι, 128 όχι) εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο των σκληρών για μισθούς και συντάξεις μέτρων, και των –αβέβαιης εφαρμογής αφού τελεί υπό πολλές προϋποθέσεις– «αντιμέτρων». Μοναδική εξαίρεση στη βαθύτατη και οξύτατου χαρακτήρα διαφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσαν οι διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι μεγάλες φοροαπαλλαγές της βουλευτικής αποζημίωσης, και αφετέρου...
μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
Η τετραήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες εντάσεις, γνώρισε την κορύφωσή της χθες με τη νέα σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε με έμφαση από τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τα σκληρά μέτρα της μνημονιακής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι στη μακρά ομιλία του ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί μόνο στα επικοινωνιακά ευχάριστα για την κυβέρνηση «αντίμετρα». Ο κ. Τσίπρας στην ανταπάντησή του, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή του κ. Μητσοτάκη. Περιορίστηκε να επαναλάβει τη δήλωσή του πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος τότε τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν, αφήνοντας πάντως αναπάντητη και την ερώτηση του κ. Μητσοτάκη, γιατί αυτή η «ρήτρα» δεν αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο.
Μετά, η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στα πρόσωπα των μονομάχων: «Αναφερθήκατε σ’ εμένα με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Με είπατε “πορφυρογέννητο” και με χαρακτηρίσατε τζάμπα μάγκα. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Με κατηγορήσατε ότι σας λέω πορφυρογέννητο. Δεν έχουμε την ίδια διαδρομή, πολιτική και κοινωνική. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός. Οι τζάμπα μάγκες έπαιρναν τη λαϊκή εντολή και την κάνανε μνημόνια. Οχι εμείς», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δανειστές να προχωρήσουν σε ρύθμιση για το χρέος «αντίστοιχη των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού».

Στα αξιοσημείωτα της διαδικασίας καταγράφονται: Πρώτον, η εντονότατη διαμαρτυρία της κ. Φώφης Γεννηματά επειδή άλλαξε η σειρά ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Τσίπρα να ομιλεί πριν από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ. Δεύτερον, η ψήφος «παρών» της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε άρθρο που ρυθμίζει θέματα απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι το έκανε για να τιμήσει τον αδερφό της συνδικαλιστή ιδιωτικό εκπαιδευτικό. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του», σχολιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, η ρίψη μικρών φυλλαδίων στην αίθουσα, σύμφωνα με πληροφορίες, από στελέχη της ΛΑΕ που βρέθηκαν στα θεωρεία. Τέταρτον, η επιλογή των βουλευτών της Χ.Α. να μη συμμετάσχουν στην ονομαστική ψηφοφορία, αν και είχαν το δικαίωμα, λόγω του αποκλεισμού τους από τη συνεδρίαση εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς τους.

Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.