Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ασφαλιστικό: Γιατί η κατάρρευση απλώς μετατίθεται χρονικά...


Ασφαλιστικό: Γιατί η κατάρρευση απλώς μετατίθεται χρονικά...Τη συμφωνία για περικοπή κατά 1% των συντάξεων, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγαλύτερες και πιο επώδυνες περικοπές. Μία προσεκτική ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων αλλά και των οικονομικών καταστάσεων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, φανερώνει τα τεράστια προβλήματα που έχει...
προκαλέσει και συσσωρεύει η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Με δεδομένα ότι:

-ο πληθυσμός γερνά,
-τα ποσοστά ανεργίας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και
- οι μισθοί συρρικνώνονται,
οι πιθανότητες να ισορροπήσει το ασφαλιστικό σύστημα ακόμα και με τα σημερινά επίπεδα παροχών, είναι πλέον ελάχιστες. Και οι τρείς αυτοί παράγοντες, με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατον να ανατραπούν, οπότε η μοναδική διέξοδος είναι η συνεχής συρρίκνωσή του.
Η προοπτική συνεχόμενων και αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων προβάλλει ως αναπότρεπτη και αυτό ήδη το παραδέχονται πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα. Το ζητούμενο πλέον είναι η χρονική μετάθεση της στιγμής της κατάρρευσης, έλεγε με νόημα πολιτικός που είχε εμπλακεί στο παρελθόν με «μεταρρυθμίσεις» το ασφαλιστικού και συμπλήρωνε λέγοντας, ότι «ακόμα και αν η χώρα καταφέρει να χρηματοδοτείται από τις διεθνείς χρηματαγορές, τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι μία ζέουσα πηγή, καθώς οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα παρέχουν στους δανειστές τα επιχειρήματα εκείνα για νέες περικοπές».
Το δημογραφικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα το επιβεβαιώνουν όλες οι στατιστικές. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2015, ανήλθαν σε 91.877 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2014, σε αντίθεση με τους θανάτους οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση κατά 6,9% και ανήλθαν σε 121.592 άτομα από 113.740 το 2014. Την περίοδο 2009-2014 σημειώνεται σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 5,0%, με τα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα να υπερδιπλασιάζονται, κυρίως λόγω θανάτων από βακτηριακά νοσήματα (από 853 στους 3.203 ασθενείς) να είναι η πιο σημαντική κατηγορία. Ακολουθούν οι θάνατοι από νοσήματα του αναπνευστικού (αύξηση 18,4%), λοιπές αιτίες (αύξηση 15,4%) και νεοπλάσματα (αύξηση 7,9%).
Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού παρουσίασε αρνητική εξέλιξη, με φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 29.715 άτομα. Το αρνητικό πρόσημο της φυσικής μεταβολής των τελευταίων ετών, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το 2080, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία αναθεώρηση της Eurostat.
Παράλληλα, αναμένεται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών, όπου από το 20,9% του πληθυσμού το 2016 θα ανέλθει στο 33,9% του συνόλου το 2050, ενώ και στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 80 εκτιμάται ότι θα σημειωθεί διπλασιασμός του μεριδίου, στο 12,7% από 6,3%, ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα τόσο του μέσου όρου της ΕΕ28 αλλά και των χωρών του ΟΟΣΑ.
Οι δημογραφικές αυτές αλλαγές επηρεάζουν άμεσα και το δείκτη εξάρτησης του πληθυσμού (μετρά το ποσοστό % των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών και ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών προς το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (15-64 ετών). Ο δείκτης αυτός εμφανίζει στις αναπτυγμένες χώρες αυξητική τάση, δεδομένης: α) της αύξησης στο προσδόκιμο επιβίωσης και β) της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των γεννήσεων).
Περίπου ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας συντηρείται από τον υπόλοιπο μισό και η αναλογία αυτή εμφανίζει αυξητικές τάσεις, προμηνύοντας επιδείνωση της κατάστασης και πιέσεις στα ασφαλιστικά συστήματα, οι οποίες μάλιστα σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες είναι ήδη ορατές. Με βάση εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, αναμένεται να υπάρξει για τη χώρα μας σημαντική επιδείνωση του δείκτη εξάρτησης ως το 2050, ο οποίος θα ανέλθει στο 81%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 ετών, αναμένεται αύξηση του ποσοστού στο 33% από 20% το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.