Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να ψηφίσουν άρον-άρον την (ν)τροπολογία για τα πρόστιμα λαθρεμπορίας

Κεγκέρογλου: Χαρίζετε εκατομμύρια σε επενδυτές - Δένδιας: «Πού νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα;» - Οι εταιρείες στις οποίες περνούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους έπειτα από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να απαλλάσσονται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία, προτείνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης.
Πρωτοφανείς καταστάσεις που... παραπέμπουν σε αντιθεσμικές μεθοδεύσεις πυροδοτεί η τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη που έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η αντιπολίτευση επέμενε από νωρίς το μεσημέρι να απαιτεί από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου να δηλώσει εάν θα κάνει αποδεκτή την επίμαχη τροπολογία ξεκαθαρίζοντας πως την αποδεχθεί τότε θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι οι εταιρείες του Δημοσίου που έχουν περάσει - ή πρόκειται να περάσουν - σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές άνηκαν στο κράτος.

Τελικά ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε το Σώμα στις 8:30 το βράδυ πως η ρύθμιση γίνεται αποδεκτή. Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε πως το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό αίτημα απαιτεί την υπογραφή τουλάχιστον 15 βουλευτών που σημαίνει ότι η διαδικασία είναι σχετικά χρονοβόρα.
Όμως, την ώρα που τα επιτελεία της ΚΟ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλούσαν τους βουλευτές τους να υπογράψουν το σχετικό αίτημα το προεδρείο της Ολομέλειας ανακοίνωνε την λήξη της συζήτησης!
 «Σπεύδετε να κλείσετε την συζήτηση για να μην καταθέσουμε το αίτημα για ονομαστική. Σας είχα ενημερώσει ότι θα καταθέσουμε το αίτημα. Αν δεν μας δώσετε το δικαίωμα να καταθέσουμε το αίτημα θα αποχωρήσουμε» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Επίσης, ο κ. Νίκος Δένδιας σε έντονο ύφος είπε « προκαλέσαμε και παρακαλέσαμε τον υπουργό να μας ξεκαθαρίσει εάν κάνει δεκτή τη τροπολογία. Αυτό έγινε πριν από λίγο. Για να καταθέσουμε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας πρεπει να συλλεχθούν υπογραφές. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες μεθοδεύσεις να ξέρετε ότι δεν θα περάσουν».
Αντιδρώντας ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος είπε πως « δεν υπάρχει κυβέρνηση εδώ. Υπάρχει προεδρείο της Βουλής» ενώ παράλληλα εξήγησε προς την αντιπολίτευση πως δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει εσπευσμένα την συνεδρίαση και πως αναμένει τα σχετικά αιτήματα για ονομαστική.
Ωστόσο, ο κ. Δένδιας επέμεινε λέγοντας «Δεν ντρέπεστε; Σας ρωτάμε ποιον καλύπτετε και δεν μας το λέτε. Δεν ντρέπεστε;». Τελικά, το προεδρείο αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίαση για 15 λεπτά προκειμένου ΝΔ και Δημ Συμπαράταξη να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις.
Μεθοδεύσεις επι μεθοδεύσεων

Αμέσως μετά την διακοπή το προεδρείο ανακοίνωσε πως εκτός από τις ΚΟ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης που κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη τροπολογία, αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο του νομοσχεδίου και για την τροπολογία. Η κίνηση της πλειοψηφίας ερμηνεύτηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα να «θολώσει τα νερά».
«Υπήρξαν απόπειρες να κλείσει άρον - άρον η συζήτηση για να μην κατατεθούν οι προτάσεις. Όταν έγινε σαφές ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΝΔ καταθέτουν ονομαστική ψηφοφορία για ύποπτη ψηφοφορία τότε η πλειοψηφία ανακάλυψε ότι θέλει και αυτή να κάνει ονομαστική για όλο το νομοσχέδιο προκειμένου να μην καταλάβουν οι πολίτες το διακύβευσα που είναι η διαφθορά. Να μην νομίσουν ότι είναι τόσο πονηροί και πως θα καλύψουν τις αμαρτίες τους» υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Ξυδάκης επιχείρησε να αντιστρέψει τις κατηγορίες καταγγέλλοντας ότι η αντιπολίτευση παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής!
Σχολιάζοντας ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) είπε «αποδεικνύεται πως αν έχεις γεννηθεί Πανελευσιανιακός δεν θα γίνεις ποτέ  Μπαρτσελόνα. Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν διάφορα μισόλογα. Εξω από την αίθουσα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η τροπολογία είναι απαράδεκτη. Σας δίνουμε τελευταία ευκαιρία. Να την αποσύρετε μπας και σώσετε το τομάρι σας».
Από την πλευρά του προεδρείου ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός ενημέρωσε ότι οι ονομαστικές θα γίνουν αύριο το πρωί στις 10:00 και επιχείρησε να κλείσει την συζήτηση. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ζήτησαν τον λόγο για να προτείνουν να διεξαχθεί η ονομαστική άλλη ημέρα. Όμως, όπως καταγγέλλουν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Βασιλάκης που είχε «ακροβολιστεί» στο προεδρείο έκλεισε το μικρόφωνο του κ. Κρεμαστινού και «σφύριξε» την λήξη της συνεδρίασης.
Σάλος για την (ν)τροπολογία
Να σημειωθεί ότι η επίμαχη προβληματική ρύθμιση που έφτασε στην Ολομέλεια με τη μορφή βουλευτικής τροπολογίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση επισκιάζοντας την συζήτηση για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την ύποπτη τροπολογία της τελευταίας στιγμής έρχεται λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ποιότητα του νομοθετικού έργου αλλά και τις δεσμεύσεις του Προέδρου του κοινοβουλίου για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος ώστε να αποφεύγεται ο «βομβαρδισμός» άσχετων τροπολογιών.
«Πολλά ακούστηκαν για την τροπολογία. Ειπώθηκε πως αποτελεί «φωτογραφία» κάποιου και εκφράστηκαν υποψίες για διαφθορά» είπε ο κ. Παπαδημητρίου για να προσθέσει «Εγώ δεν γνωρίζω κάτι ούτε υποψιάζομαι. Άσκουσα τις τοποθετήσεις και διάβασα προσεκτικά την τροπολογία. Βασισμένος σε αυτά την αποδέχομαι» και να προκαλέσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
«Δεν ντρέπεσαι;» ακούστηκε να φωνάζει ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ενώ άλλος βουλευτής σχολίασε «βάλανε τον φουκαρά να την κάνει αποδεκτή».
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου όπως είπε «να σηκώσετε το χεράκι σας και ονομαστικά να την ψηφίσετε ώστε να πάρετε και την ευθύνη και την ντροπή».

«Η τροπολογία αφορά συγκεκριμένο επιχειρηματία ή περισσότερους; Γιατί η κυβέρνηση που την θέλει δεν φέρνει η ίδια την ρύθμιση με έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους ώστε το Σώμα να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί; Κρύβεστε πίσω από τον βουλευτή. Το ζήτημα έχει να κάνει με πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Πόσα χρήματα είναι; Αν η κυβέρνηση δεν την αποσύρει είναι εκτεθειμένη. Κομπίνες τέτοιους είδους δεν θα περάσουν από την Ολομέλεια χωρίς να πάρετε την ευθύνη και την ντροπή» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.
Επίσης, από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος εξήγησε πως   έχει «προκύψει σοβαρό ζήτημα. Ας φέρετε με κανονική διαδικασία - ως υπουργική ρύθμιση – την τροπολογία  ώστε να υπάρχει και εκτίμηση του Λογιστηρίου του Κράτους. Υπάρχουν απώλειες, σε ποιο ύψος; Ποιοι ωφελούνται; Διαφορετικά διαμορφώνετε άσχημο περιβάλλον. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι – αν είναι – τίμια αλλά και να φαίνεται. Με τέτοιου είδους διατάξεις δεν φαίνεστε τίμιοι. Να αποσύρετε την τροπολογία και φέρτε την με κανονική διθαδικασία. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Με τέτοιες πρακτικές δείχνετε ότι όχι μόνο φοβάστε τις αστραπές αλλά και το θρόισμα των φύλλων».
Ο κ. Γιώργος Αμυράς υποστήριξε πως «αντίστοιχη τροπολογία κατατέθηκε και πέρυσι και μάθαμε πως αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματίες με αποθήκες καυσίμων στην Β. Ελλάδα. Μια του κλέφτη τρεις του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα της τροπολογίας. Τι θα χάσει το δημόσιο; Ππείτε μας ποιους αφορά και πόσα θα χάσουμε από την νομιμοποίηση λαθρεμπορίου καυσίμων».
Νωρίτερα, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρό σφυροκόπημα για την επίμαχη ντροπολογία του κ Δημητριάδη (ΣΥΡΙΖΑ, Κοζάνης).
Η τροπολογία έχει την μορφή κυβερνητικού εγγράφου ωστόσο το «βάρος» της εισαγωγής» της στο κοινοβούλιο ανέλαβε κυβερνητικός βουλευτής, πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε βουλευτικές τροπολογίες του παρελθόντος οι οποίες αποτελούσαν καραμπινάτα σκάνδαλα. Με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται γνωστό ποιες περιπτώσεις αφορά η ρύθμιση, ούτε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Δημητριάδης είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2016 να περάσει την ίδια ακριβώς ρύθμιση αλλά αναγκάστηκε σε απόσυρσή της μετά την γενικευμένη κατακραυγή από την αντιπολίτευση.

Σήμερα, ο ίδιος βουλευτής επανέφερε την ρύθμιση υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να φτιάξουμε κλίμα εμπιστοσύνης με τους επενδυτές. Προτείνουμε να μην είναι συνυπεύθυνος με πράγματα που έχουν τελεστεί στο παρελθόν και δεν είναι υπεύθυνος ο ίδιος».
Κεγκέρογλου: Τροπολογία αθλιότητας και κομπίνας
Ο χορός τον αντιδράσεων άνοιξε με τον Βασίλη Κεγκέρογλου που είπε πως «κάθε άνοιξη ο κ. Δημητριάδης θυμάται ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είχε καταθέσει την ίδια τροπολογία στις 11.4.2016 και δεν έγινε αποδεκτή και αποσύρθηκε. Σήμερα την επανέφερε. Είναι τροπολογία αθλιότητας και κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου». Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου να απορρίψει την ρύθμιση λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα κηλιδώσετε το  όνομά σας με ένα αίσχος».

«Η τροπολογία της μεγάλης κομπίνας επανέρχεται και δεν  μας λέει ποιους αφορά, ποια η ζημία. Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι ημέτεροι που αξίζουν τέτοιες κυβερνητικές χάρες; Αυτή  η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί από τον υπουργό. Είναι ντροπή να επανέρχεται ένα χρόνο μετά να χαρίσει εκατομμύρια σε ανώνυμους σήμερα επωνύμους μετά επενδυτές» είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ωστόσο παρά τις βαρύτατες καταγγελίες εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για να δηλώσει ότι η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία.

«Δεν είναι αθώα η τροπολογία και φημολογούνται διάφορα. Πρέπει να ζητήσετε απόσυρση. Να την φέρετε ως υπουργική με έκθεση Λογιστηρίου για να την πάρετε πάνω σας την τροπολογία και να μάθουμε τα ποσά. Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία αν την διατηρήσετε. Υπάρχει υποψία διαφθοράς» επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αναδρομικό ξέπλυμα» υποστήριξε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος πως επιχειρεί να κάνει η προβληματική τροπολογία καλώντας την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.
«Κάποιους προσπαθείτε να ξεπλύνετε» είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να εξηγήσει «στον τίτλο και το περιεχόμενό της χρησιμοποιεί παρελθόντα χρόνο που σημαίνει πως έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί διαφορετικά θα είναι υπόλογος μιας φωτογραφικής ρύθμισης ξεπλύματος μια εταιρίας ή επιχειρηματία. Να τοποθετηθεί ο υπουργός»
Δένδιας: Έχετε κάνει τη Βουλή… Μποτσουάνα
«Η στάση σας μας κάνει αλγεινή εντύπωση. Η βουλευτική τροπολογία φέρεται ως κατατεθείσα σήμερα στις 10 το πρωί. Πότε προλάβατε να τα εξηγήσετε στο υπουργείο όλα αυτά και να εμφανιστεί η υπουργός και να την κάνει αποδεκτή» σχολίασε ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά της ΝΔ για να προσθέσει απευθυνόμενος στην κυρία Παπανάτσιου: «Γιατί δεν έχετε το θάρρος να την φέρετε εσείς; Πού νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα; Τι χάλια είναι αυτά; Να μας πείτε τι ποσά και ποιους αφορά. Εχετε περάσει ως πλειοψηφία σωρεία τέτοιων ρυθμίσεων. Δεν μπορούμε να προσθέτουμε τέτοια ρουσφέτια. Πείτε μας ποιους αφορά και αν είναι να βοηθήσουμε. Τα κουτοπόνηρα αυτά που βάζετε βουλευτές να καταθέσουν τροπολογίες δεν περνούν».
Επίσης, και από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να προστατέψει το κύρος της Βουλής.
Δημήτρης Καμμένος: Να αποσυρθεί η τροπολογία
Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ που εξέφρασε την δυσφορία του καθώς το κόμμα του ως κυβερνητικός εταίρος δεν είχε ενημερωθεί για την ρύθμιση. «Ζητώ την απόσυρση της τροπολογίας εως ότου ενημερωθώ, ως εισηγητής του νομοσχεδίου, από τον κ. Δημητριάδη για το ποιες εταιρείες αφορά και ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο και τον φορολογούμενο. Εκπλήσσομαι γιατί δεν είχα ενημέρωση».
  Δείτε εδώ την τροπολογία

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.