Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τόμσεν: Θα πάρει πολλά χρόνια ακόμη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Επιμένει ότι δεν είναι  επιτεύξιμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα- Επιβεβαίωσε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο... επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Παράλληλα ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ υψηλότερο απ' ότι ανέμενε το ΔΝΤ. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου ο Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι θα πάρει ακόμη πολλά χρόνια να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Είχε προηγηθεί η ερώτηση ως εξής: «Κύριε Τόμσεν, με κάθε σεβασμό, κάθε μέρα ακούμε τα ίδια. Αριθμοί, αριθμοί, αριθμοί και διαφωνίες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του δράματος. Στις 9 Μαϊου θα «γιορτάσετε» μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τους άλλους δανειστές επτά χρόνια μνημονίων και προγραμμάτων. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήστε πως επτά χρόνια είναι πάρα πολλά. Οι Έλληνες θέλουν να ακούσουν κάτι άλλο. Μπορείτε να μας πείτε, σήμερα, για πόσα χρόνια ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η τραγωδία; Επίσης, σας έχω ρωτήσει πολλές φορές: Ποιός είναι υπεύθυνος; Οι δανειστές; Η ελληνική κυβέρνηση; »

Όπως μεταδίδει το mignatiou.com ο κ.Τόμσεν απάντησε: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές».  Πρόσθεσε: «Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απέχει πολύ ακόμη η ώρα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Τόνισε ακόμη ότι το βασικό θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χωρίς συμφωνία για χρέος-πλεόνασμα το ΔΝΤ μένει εκτός
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για το έως πότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

Όπως υπογράμμισε «δεν θα συμμετάσχουμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους. Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι: α. Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και β. Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, εκπλήσσοντας αρκετά, καθώς υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε ότι εάν πιέσουμε λίγο από εδώ, λίγο από εκεί θα επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας», καθώς το Ταμείο επιθυμεί να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι.

Απατώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου έως πότε «οι Έλληνες θα ζουν αυτήν την τραγωδία», απάντησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι απέχει πολύ ακόμη η ώρα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.