Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Και τα ΕΛΤΑ θα «περάσουν» από το υπερταμείο προσεχώς

Την άγουσα για τον «καταψύκτη» του υπερταμείου παίρνουν τα ΕΛΤΑ, καθώς, εκτός από τις μετοχές που ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη μεταφορά και του 90% των δικαιωμάτων ψήφου που μέχρι τώρα παρέμεναν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Κάθε...
προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ΕΛΤΑ θα γίνει πλέον υπό την εποπτεία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), όταν βέβαια συσταθεί και λειτουργήσει, αφού, για την ώρα, παραμένει «στα χαρτιά».
Μέχρι τότε τα ΕΛΤΑ, που αντιμετωπίζουν σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, αναμένεται να στηριχθούν από την είσπραξη απαιτήσεων από το Δημόσιο, ύψους 45 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για την παροχή της λεγόμενης καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή την ταχυδρομική εξυπηρέτηση απομακρυσμένων προορισμών ή αλλιώς, τις «άγονες» ταχυδρομικές γραμμές. Το σχετικό κονδύλι εγκρίθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Η αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας αφορά τα έτη 2013, 2014 και 2015 και αποτελούσε εκκρεμότητα του κράτους προς τα ΕΛΤΑ, τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, απασχολούν περίπου 7.000 εργαζομένους. Ομως, η κυβέρνηση κατάφερε προσώρας να εξασφαλίσει έγκριση απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνον για 15 εκατ. ευρώ ετησίως για την προαναφερθείσα τριετία και όχι για 50 εκατ. ετησίως τα οποία είχε προϋπολογίσει και εγγράψει ως απαιτήσεις. «Λείπουν» έτσι περί τα 105 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2015. Παράλληλα όμως είχε προϋπολογιστεί από τα ΕΛΤΑ και ποσό της τάξεως των 45 εκατ. για το 2016, γεγονός που διογκώνει περισσότερο τις απαιτήσεις της εταιρείας από το Δημόσιο και συγκεκριμένα στα 195,8 εκατ. στα τέλη του 2016. Μένει να φανεί πάντως, πώς θα εγγραφούν οι απαιτήσεις αυτές στον ισολογισμό του 2016, ο οποίος, βεβαίως, ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί. Αλλά όπως εκτιμούν πηγές της «Κ», με ενδελεχή γνώση των σχετικών προβληματισμών στα ΕΛΤΑ, οι απαιτήσεις αυτές αναμένεται να επανεμφανιστούν στο σύνολό τους στην ετήσια έκθεση για το 2016. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα προ φόρων του 2016 θα είναι αρνητικά και με τον συνυπολογισμό της καθολικής υπηρεσίας στο ύψος των 195,8 εκατ. και με τα ίδια κεφάλαια να υπολείπονται του ορίου του 10% του μετοχικού.
Άλλα 28 εκατ. ευρώ απαιτήσεων, πάντως, φιλοδοξεί η εταιρεία πως θα μπορέσει να εισπράξει φέτος και από υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις και ασφαλιστικά ταμεία για υπηρεσίες που τους έχει παράσχει και δεν έχουν εξοφληθεί. Υπό την προϋπόθεση πως τα 45 εκατ. της καθολικής υπηρεσίας και οι άλλες οφειλές του Δημοσίου θα μπορέσουν να εισπραχθούν εντός του 2017, τα ΕΛΤΑ εξασφαλίζουν πολύτιμο χρόνο μέχρι την αναδιάρθρωσή τους απο το υπερταμείο.
Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.