Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Σε χρόνο ρεκόρ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησαν στρατιές συμβασιούχων

Εικοσι χιλιάδες νέοι συμβασιούχοι στο Δημόσιο μέσα σε επτά μήνες; Με τέτοια κρίση; Και ενώ την ίδια ώρα φορολογείς τα πάντα; Κι όμως είναι δυνατόν. Το κατάφερε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνοντας ένα «νέο ρεκόρ», όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά το Ποτάμι, και στέλνοντας στους φορολογούμενους έναν...
ετήσιο λογαριασμό μισού δισ. ευρώ, όπως καταγγέλλει η Ωρα Αποφάσεων (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης).
Αφορμή για τις καταγγελίες για προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων ήταν η ανάλυση των στοιχείων που υπάρχουν για το ανθρώπινο δυναμικό και τους μισθοδοτούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι αύξηση των συμβασιούχων στο Δημόσιο καταγράφεται από το 2014 και μετά, αλλά τους τελευταίους μήνες, από τις αρχές του 2017 έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η Ωρα Αποφάσεων καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δημιουργεί νέες στρατιές συμβασιούχων παρέχοντας «υποσχετικές», παρά τη δεδομένη αδυναμία συνταγματικής μονιμοποίησης». Το Ποτάμι μιλάει ανοιχτά για «πελατειακή δημοκρατία».
«Εργασιακή ομηρία για ψηφοθρικούς λόγους»
Αναφέρει σε σχόλιό του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο -υπέρμαχος- προεκλογικά της κατάργησης του πελατειακού κράτους, έχει γίνει ο καλύτερος φίλος του. Ας πάρουμε το παράδειγμα των συμβασιούχων του Δημοσίου, το γνωστό καθεστώς εργασιακής ομηρίας για ψηφοθηρικούς λόγους το οποίο όλες οι κυβερνήσεις “αξιοποιούσαν”. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει κάνει νέο ρεκόρ καθότι σε 7 μήνες (Αύγουστος 2016-Φεβρουάριος 2017) τους αύξησε κατά 21.037 φθάνοντας σήμερα τους 72.765! Σαν τον μαθητή που ξεπερνάει τους δασκάλους του!
» Και όλα αυτά με ένα καθεστώς αδιαφάνειας όπου το ΑΣΕΠ είναι απλώς η κουρτίνα για να κρύβονται από πίσω οι τακτοποιήσεις των «δικών μας παιδιών», καθότι τα κρίσιμα στοιχεία της επιλογής όπως η μοριοδότηση προϋπηρεσίας, συνάφειας κ.λ.π. τα αποφασίζουν οι υπηρεσίες ενώ ο ΑΣΕΠ κάνει συνήθως μόνο τις προκηρύξεις, τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και τη διαχείριση τυχόν ενστάσεων. Και για συμβάσεις 5 ή 8 μηνών ή 1 έτους ποιος να μπει στη χρονοβόρα διαδικασία των ενστάσεων όταν συνήθως αυτές θα τελεσιδικήσουν μετά το τέλος της σύμβασης!
» Η πελατειακή δημοκρατία λοιπόν καλά κρατεί…»
«Δεν πρόκειται να καλύψουν πραγματικές ανάγκες»
Από την πλευρά της, η Ωρα Αποφάσεων των Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Φλωρίδη, σε σχόλιό της αναφέρει:
«Το κομματικό-πελατειακό κράτος είναι εδώ και μεγαλουργεί! Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δημιουργεί νέες στρατιές συμβασιούχων παρέχοντας «υποσχετικές», παρά τη δεδομένη αδυναμία συνταγματικής μονιμοποίησης.  Η αδικαιολόγητη αύξηση των συμβασιούχων -που είχαν περιοριστεί δραστικά δυστυχώς μόνο μέχρι το 2013- επανήλθε έκτοτε, εν μέσω κρίσης, και μάλιστα έσπασε κάθε ρεκόρ τους πρώτους μήνες του 2017.
» Το δημοσιονομικό κόστος της αύξησης των συμβασιούχων κατά 30.000 και πλέον τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπερβαίνει τα 500 εκατ. κατ’ έτος.
» Η σημερινή κυβέρνηση του δήθεν “ηθικού πλεονεκτήματος”, αντί να δημιουργήσει και να υποστηρίξει θεσμούς που θωρακίζουν την αυτόνομη και αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ασκεί μια άνευ προηγουμένου κακοδιοίκηση, φέρνοντας το Δημόσιο στα όρια της χαοτικής λειτουργίας.
» Είναι βέβαιο ότι το σύνολο των χιλιάδων συμβασιούχων που προσλαμβάνει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καλύψει πραγματικές ανάγκες. Γι’ αυτό εισηγούμαστε με επιμονή ότι ήρθε πλέον η ώρα να αντιδράσουν και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Διότι πέραν των νέων, των ανέργων, των ιδιωτικών υπαλλήλων και των συνταξιούχων, η πελατειακή αύξηση των εργαζομένων στο δημόσιο κοστίζει τελικά ανεπανόρθωτα και στους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους.
» Εν έτει 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει ακριβώς τις ίδιες πολιτικές που μας έφεραν εδώ, σαν να βρίσκεται στο αλήστου μνήμης έτος 2008. Είναι ώρα αντίδρασης της κατάφωρα φορολογημένης κοινωνίας, με στόχο να επανέλθει ο αριθμός των συμβασιούχων στα προ του 2014 επίπεδα».
Πηγη:www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.