Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Επενδυτικό πρόγραμμα - μαμούθ 30 δισ. ευρώ στην ενέργεια μέχρι το 2025

της Μαριάννας Τζάννε
Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους έως 30 δισ. ευρώ προβλέπεται να απορροφήσουν οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα έως το 2025, σύμφωνα με το Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Οι τομείς στους οποίους θα πέσει ο πακτωλός δισεκατομμυρίων περιλαμβάνουν επενδύσεις στις...
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ηλεκτροπαραγωγή, τους αγωγούς και τις διασυνδέσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ενεργειακής μελέτης του ΙΕΝΕ που παρουσιάστηκε χθες από την διοίκηση του Ινστιτούτου για 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης μεταξύ των οποίων και τη χώρα μας, προβλέπει ότι, στην Ελλάδα, οι επενδύσεις θα κυμανθούν μεταξύ 23 και 30 δισ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσιες θα είναι στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 234,8 - 273,2 δισ. ευρώ. Η Τουρκία δείχνει να πρωτοστατεί με προβλεπόμενες επενδύσεις από 124,9 έως 141,6 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα, οι εκτιμήσεις ευθυγραμμίζονται και με τις προβλέψεις άλλων αναλυτών, καθώς το 21% εκτιμάται ότι θα καλύπτεται από πετρέλαιο, το 19% από φυσικό αέριο, το 7% από πυρηνική ενέργεια και το 23% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι η ζήτηση ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως το 2050 θα τετραπλασιαστεί, στα 219 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου το 2050, από 59 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου το 2015. Το μερίδιο της Τουρκίας στην τελική ζήτηση ενέργειας στο ίδιο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί στο 60% από 52%. Όσον αφορά στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου της σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής, από 10% σε 7%.
Στη μελέτη καταγράφεται η απροθυμία των χωρών να σταματήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα/λιγνίτη για λόγους ασφαλείας εφοδιασμού και κόστους, παρά την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική για «απανθρακοποίηση» της οικονομίας.
Πηγη:www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.