Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Πρόεδρος ΣτΕ προς δανειστές: «Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα»

Ηχηρή απάντηση του Νικόλαου Σακελλαρίου στον ισχυρισμό του συνηγόρου του δημοσίου ότι η μη υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θα έχει συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας μας.
«Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα» ήταν η...
απάντηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στην  αναφορά της συνηγόρου του Δημοσίου ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) ότι πλέον της μνημονιακής υποχρέωσης,  πιέζουν  για αυτό οι δανειστές, κάτι που  έχει συνέπειες στην αξιολόγηση της χώρας μας.
       
Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις των 6 δικαστικών Ενώσεων με τις οποίες ζητούν την ακύρωση  της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες.
       
Ειδικότερα, οι Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την   υπ΄  αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Και αυτό γιατί στη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.
       
Η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έκρινε    αντισυνταγματική και ανυπόστατη  την προηγούμενη υπουργική απόφαση (υπ΄  αριθμ.  1846οικ./13.10.2016) που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.                 
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η νέα   υπουργική απόφαση (η υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017) δεν προέβλεψε  εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.
       
Αναλυτικότερα, κατά την  έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης  Κυριλλόπουλος) οι δικηγόροι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών ζήτησαν την αναβολή εκδίκασης των αιτήσεων ακυρώσεως εν όψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα υπογραφεί  για το πόθεν έσχες, μετά την απόφαση (2649/2017) της Ολομέλειας του  ΣτΕ.
         
Ο κ. Σακελλαρίου απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι έπρεπε να είχε υπογραφεί η νέα υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες προσαρμοσμένη  στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφού δεν έχει υλοποιηθεί πρέπει να γίνει  αυτό το ταχύτερο δυνατό σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.
         
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια διοίκηση βασίζεται σε μια σειρά από αρχές οι οποίες διέπουν και νομιμοποιούν την δράσης της. Μεταξύ αυτών είναι  η   αρχή της χρηστής διοικήσεως, η οποία πρέπει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικουμένου και να λειτουργεί με επιείκεια.
         
Από την πλευρά των δικαστικών Ενώσεων παραστάθηκαν οι δικηγόροι Αθανάσιος Τσεβάς και Γεώργιος Σταμάτης.
         
Ο κ. Τσεβάς αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση  για το κράτος δικαίου και τόνισε ότι εκδόθηκε χωρίς να προβλέπει κάποια προθεσμία για την υποβολή των  δηλώσεων.
         
Ακόμη, οι δύο δικηγόροι ανέφεραν, πλέον των άλλων,  ότι σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αναγκάζονται  να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε Τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.
         
Επισημάνθηκε, σε άλλο σημείο ότι η νέα υπουργική απόφαση πάσχει και από ασάφεια καθώς αναγκάζει τους υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων να αναγράφουν τους Τραπεζικούς λογαριασμούς σε  δύο σημεία (πίνακες 7 και 9) χωρίς  αυτό να αιτιολογείται.       
         
Τον υπουργό Οικονομικών εκπροσώπησε η Αγγελική Καστανά και τον υπουργό Δικαιοσύνης η Αγγελική Αναστασοπούλου (και οι δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).
         
Οι νομικοί παραστάτες του δημοσίου τόνισαν ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, η οποία θα είναι προς την κατεύθυνση της  απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2649/2017) και προσέθεσαν ότι η Κυβέρνηση εργάζεται έτσι ώστε το νέο νομοθετικό κείμενο να είναι έτοιμο,  μέσα στον επόμενο μήνα.
         
Ακόμη, ανέφεραν ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς μετά την δημοσίευση της νέας υπουργική απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  μπορούσαν χρονικά να υποβάλλουν τις δηλώσεις, αφού θα  έπρεπε να   είχαν  κάνει την αναγκαία προετοιμασία.
         
Ως προς την υποχρέωση να αναγράφονται οι Τραπεζικοί λογαριασμοί σε δύο σημεία των δηλώσεων (πίνακες 7 και 9) οι εκπρόσωποι του Δημοσίου είπαν ότι από παραδρομή  έγινε αυτό και θα διορθωθεί.
         
Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την  απόφασή της. Πάντως, σύμφωνα με τους δικαστές η δημοσίευση της απόφασης θα είναι σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.