Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση: Μπλόκο της ΕΕ στην πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία

Μετά την καταδίκη από τη Διεθνή Αμνηστία, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να σταματήσει η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη - Υπέρ του εμπάργκο οι ευρωβουλευτές της Ενωτικής Αριστεράς - Η κυβέρνηση τώρα ψάχνει βάση για kolotoumba.
Με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και... 81 αποχές εγκρίθηκε κατά τη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.
Το ψήφισμα το συνυπέγραψαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου (εκτός από την ακροδεξιά «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», της οποίας ηγείται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν). Από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα συνυπέγραψαν, από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η Κωνσταντίβα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Νίκος Χουντής (ΛΑΕ) και από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ).
Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».





Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.