Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο από την Πέμπτη στα ΜΜΜ

Τέλος στις μετακινήσεις του επιβατικού με το χάρτινο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, βάζει από μεθαύριο, Πέμπτη, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), προαναγγέλοντας παράλληλα και το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του μετρό από την...
ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Στόχος είναι οι μπάρες σε όλους τους σταθμούς να κλείσουν οριστικά μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017.
Όλες οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακός στο αστικό δίκτυο) θα γίνονται πλέον με το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις ανώνυμες και προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες.

Οι προσωποποιημένες κάρτες που έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, ξεπέρασαν τις 320.000, αριθμός που θεωρείται «ιδιαίτερα ικανοποιητικός, καθώς κινείται σημαντικά υψηλότερα του ετήσιου μέσου όρου των μηνιαίων καρτών (250.000), ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έκδοση προσωποποιημένων καρτών».

Ωστόσο, πρόκειται για αριθμό ο οποίος αφορά την αντικατάσταση μόνο των χάρτινων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών! Οι κάτοχοι των ετησίων, εξαμηνιαίων και τριμηνιαίων καρτών, αλλά και ομάδων δικαιούχων όπως οι άνεργοι, τα ΑμΕΑ, οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ ακόμα μέχρι να πάρουν στα χέρια τους το ηλεκτρονικό εισιτήριο-κάρτες. Έτσι, αναγκαστικά θα συνεχίσουν να μετακινούνται με τις χάρτινες κάρτες που ήδη διαθέτουν. Όμως, οι μετακινήσεις τους θα γίνονται μέσω ειδικών εισόδων-εξόδων, καθώς οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ δεν προλαβαίνουν να εκδώσουν νέες κάρτες και για τους συγκεκριμένους δικαιούχους.

Σύμφωνα, με τις προδιαγραφές του νέου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) του ΟΑΣΑ, οι κάτοχοι της προσωποποιημένης ηλεκτρονικής κάρτας «ΑΤH.ENA Card» δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν στις ουρές στο τέλος και τις αρχές κάθε μήνα, καθώς θα μπορούν να τις «φορτίζουν» σε όλο το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων (σε περίπου 300 αυτόματα μηχανήματα) και σε όλα τα εκδοτήρια των εταιρειών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, καθώς και μέσω του διαδικτύου.

Η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών δεν θα έχει ημερομηνία λήξης. Ειδικά για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017, οι επιβάτες που επιθυμούν θα μπορούν να καταθέτουν τους φακέλους τους στα εκδοτήρια του μετρό, της ΟΣΥ και του τραμ, ώστε να τους αποστέλλεται η νέα κάρτα στη διεύθυνση της επιλογής τους, ταχυδρομικά.

Τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα κομίστρου, προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες (ATH.ENA CARD), είναι μέσα κομίστρου μακράς διαρκείας, με χρόνο ζωής τα 10 έτη.

Τα πολλαπλά εισιτήρια (ATH.ENA TICKET) είναι επαναφορτιζόμενα μέσα κομίστρου και θα έχουν διάρκεια ζωής 1 έτους. Συνιστάται δε στο επιβατικό κοινό, η διαρκής επαναφόρτιση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, παύει ολοσχερώς η χρήση (έκδοση, ακύρωση) των σημερινών χάρτινων εισιτηρίων και των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών. Από την ερχόμενη Πέμπτη, η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ θα γίνεται μόνο με τα νέα ισχύοντα ηλεκτρονικά μέσα κομίστρου (προσωποποιημένες κάρτες, ανώνυμες κάρτες, απλά-πολλαπλά εισιτήρια). Οι κάτοχοι των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών, θα μπορούν να επικυρώνουν τα εισιτήριά τους και στο αστικό δίκτυο του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Ωστόσο, οι σημερινοί κάτοχοι των ετησίων, εξαμηνιαίων και τριμηνιαίων καρτών, καθώς και ομάδες δικαιούχων όπως οι άνεργοι, τα ΑμΕΑ, οι στρατιωτικοί κ.λ.π, θα συνεχίσουν να μετακινούνται με την επίδειξη των αντίστοιχων εγγράφων στους υπευθύνους των ειδικών πυλών που θα υπάρχουν (για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών) σε κάθε σταθμό. Συγκεκριμένα, στους σταθμούς με κλειστές πύλες θα υπάρχει τουλάχιστον μια ανοιχτή πύλη (ΑμΕΑ κ.λ.π), που θα επιδεικνύονται τα αντίστοιχα έγγραφα των ανωτέρω δικαιούχων.

Σε όλες τις πύλες των σταθμών (ανοιχτές ή κλειστές) θα υπάρχουν αρμόδιοι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα ελέγχουν και θα ενημερώνουν το κοινό.

Για τους πολίτες των ανωτέρω κατηγοριών, οι ετήσιες κάρτες θα αντικατασταθούν στο επόμενο διάστημα, είτε με τη διαδικασία της κατάθεσης δικαιολογητικών με φάκελο, είτε μέσω διαδικτύου.

Κλείσιμο Πυλών

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ από την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, θα αρχίσει σταδιακά το κλείσιμο των πυλών του ΑΣΣΚ στο δίκτυο του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Οι επιβάτες, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδός τους από τους σταθμούς, θα συναντούν κλειστές πύλες. Παράλληλα, στους σταθμούς που θα κλείνουν οι πύλες, θα υπάρχει υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των προσώπων που δεν έχουν λάβει ακόμα την προσωποποιημένη κάρτα (π.χ. άνεργοι, ΑΜΕΑ, άλλοι δικαιούχοι). Το κλείσιμο των πυλών θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το κλείσιμο πυλών του ΑΣΣΚ θα ξεκινήσει επίσης τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017. Παράλληλα, θα υπάρχει επιτόπια εξυπηρέτηση των επιβατών.

Οι κάτοχοι των χάρτινων εισιτηρίων

Για τους κατόχους των χάρτινων εισιτηρίων ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι:

* Εάν έχουν στην κατοχή τους έως 10 εισιτήρια, θα μπορούν να προσέρχονται στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ στον σταθμό της Ομόνοιας ή στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΣΥ ΑΕ (Παρνασσού 6, Άγιος Ιωάννης Ρέντης) για να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

* Οι κάτοχοι περισσότερων των 10 εισιτηρίων, θα προσέρχονται από τις 20 Νοεμβρίου 2017 στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15, Αθήνα) προκειμένου να τα ανταλλάξουν με ισοδύναμα προϊόντα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το δίκτυο πωλήσεων εισιτηρίων

Δημιουργείται νέο δίκτυο πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων σε περίπτερα και άλλα σημεία. Από τα περίπτερα στα οποία ο ΟΑΣΑ απέστειλε επιστολές συνεργασίας (στάλθηκαν συνολικά 900 επιστολές από τον περασμένο Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο), ανταποκρίθηκαν μόνο 200 περιπερούχοι, στους οποίους δόθηκαν POS του ΟΑΣΑ. Το δίκτυο θα επεκτείνεται με στόχο να φτάσει στα 600 σημεία.

Νέα εκπτωτική πολιτική για την περίοδο προσαρμογής στο ηλεκτρονικό εισιτήριο

ΠΡΟΙΟΝ
ΤΙΜΗ
ΤΙΜΗ/ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
ΕΚΠΤΩΣΗ
ΜΕΣΑ
ΕΝΙΑΙΟ 1,4€
(μονό)
1,4€
1,4€
 
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΑΝΩΝΥΜΗ
ΠΟΛΛΑΠΛΟ
ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ 0,60€
(μονό)
0,60€
0,60€
 
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
 
ΠΟΛΛΑΠΛΟ
5πλό ΕΝΙΑΙΑ 1,4€
6,5€
1,3€
0,50 €
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΑΝΩΝΥΜΗ
ΠΟΛΛΑΠΛΟ
5πλό ΕΝΙΑΙΑ
ΜΕΙΩΜΕΝΟ 0,60€
3€
 
 
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
 
ΠΟΛΛΑΠΛΟ
10+1 ΕΝΙΑΙΑ 1,4€
13,5€
1,23€
1 επιπλέον εισιτήριο
και 0,5€
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΑΝΩΝΥΜΗ
ΠΟΛΛΑΠΛΟ
10+1 ΕΝΙΑΙΑ
ΜΕΙΩΜΕΝΟ 0,60€
6€
 
1 επιπλέον εισιτήριο
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
 
ΠΟΛΛΑΠΛΟ
2πλό ΕΝΙΑΙΑ 1,4€
2,7€
1,35€
0,10 €
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
ΑΝΩΝΥΜΗ
ΠΟΛΛΑΠΛΟ
2πλό ΕΝΙΑΙΑ
ΜΕΙΩΜΕΝΟ
0,6€
1,2€
0,6€
 
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
 
ΠΟΛΛΑΠΛΟ


Χρηστικές πληροφορίες για το επιβατικό κοινό:

* Όλα τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα είναι επαναφορτιζόμενα.

* Ο χρόνος ζωής της Κάρτας ΑΤΗ.ΕΝΑ Card θα είναι 10 έτη.

* Ο χρόνος ζωής της Κάρτας ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket θα είναι 1 έτος.

Μείωση τιμών

* Στη δέσμη των εισιτηρίων των 10+1 μετακινήσεων, η τιμή μειώνεται κατά 0,50 €. Έτσι, η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται σε 1,23 € (η φθηνότερη επιλογή).

* Στη δέσμη των εισιτηρίων των πέντε μετακινήσεων η τιμή μειώνεται κατά 0,50 €, με αποτέλεσμα η τελική τιμή ανά εισιτήριο να διαμορφώνεται σε 1,3 € (δεύτερη φθηνότερη επιλογή).

* Εισάγεται νέο διπλό εισιτήριο (μετ' επιστροφής) του οποίου η τιμή θα είναι 2,7 ευρώ (τιμή ανά εισιτήριο 1,35 €).

Σημεία αγοράς και επαναφόρτισης καρτών και εισιτηρίων

* Όλα τα προϊόντα κομίστρου θα επαναφορτίζονται σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα (περίπου 300) που υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ, του τραμ, της ΟΣΥ και σε εξωτερικούς χώρους. Τα μηχανήματα έχουν οδηγίες χρήσης. Επίσης, θα επαναφορτίζονται και στο δίκτυο των 200 περιπτέρων που έχουν δεχτεί POS του ΟΑΣΑ.

* Για τους επιβάτες που κάνουν από 5 έως 15 μετακινήσεις το μήνα συμφέρει η προμήθεια της ανώνυμης ηλεκτρονικής κάρτας.

Πηγη:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.