Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα: Ποια είναι τα νέα κριτήρια χορήγησης - Ποιοι αποκλείονται

Αποκλείονται όσοι έχουν παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία - Άνεργοι ή ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται από τους συγγενικά τους πρόσωπα, θα συνυπολογίζονται σαν μέλη του νοικοκυριού όπως τα ανήλικα τέκνα και το ανδρόγυνο.
Νέα δεδομένα για τους...
δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος αποκάλυψε η κυβέρνηση, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για να καθορίσει σαφέστερα ποιοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Από την τροπολογία προκύπτει ότι δικαιούχοι θα μπορούν να και νοικοκυριά με συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω και από τα 18.000 ευρώ –αναλόγως των προσώπων που συνοικούν- αλλά σε καμία πάντως περίπτωση πάνω από τα 27.000 ευρώ. Από την διατύπωση της διάταξης φαίνεται να προκύπτει ότι οι άνεργοι ή ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται από τους συγγενικά τους πρόσωπα, θα συνυπολογίζονται σαν μέλη του νοικοκυριού όπως τα ανήλικα τέκνα και το ανδρόγυνο, προσαυξάνοντας κατά τι το ποσόν του επιδόματος, το οποίο θα υπολογίζεται ενιαία για όλους και όχι ξεχωριστά για τον άνεργο.

Εκτός από αυτούς όμως που θα χάνουν το επίδομα έστω και για ένα ευρώ όταν συνυπολογίζονται τα εισοδήματα όλων μαζί των συνοίκων, αποκλείονται αυτομάτως και όλοι όσοι για οποιονδήποτε λόγω πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Επιπλέον διευκρινίστηκε ότι τα περιουσιακά κριτήρια θα κόβουν δικαιούχους και για αντικειμενική  αξία ακινήτων κάτω από 180.000 ευρώ. Δηλαδή τα 180.000 ευρώ αποτελούν μεν ανώτατο όριο, αλλά για άγαμος το όριο θα ξεκινάει από 120.000 και θα προσαυξάνεται κατά 15.000 για πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού: 135.000 ευρώ για νοικοκυριό με 2 μέλη (πχ ανδρόγυνο ή γονιός που μένει μαζί με ανήλικο ή ενήλικο τέκνο) 150.000 για 3 μέλη, 165.000 για 4 μέλη, 180.000 ευρώ για 5 μέλη και άνω.

Το όριο καταθέσεων θα ξεκινά από 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος (πχ άγαμος χωρίς παιδιά), προσαυξανόμενο με κάποιον συντελεστή ανάλογα με τα τυχόν επιπλέον μέλη του νοικοκυριού. Αν και αυτό επίσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα, αναμένεται ουσιαστικά να κλιμακώνεται όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι:

-          το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000) για τα νοικοκυριά με ένα μέλος,

-          το ποσό των 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη,

-          το ποσό των 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο,

-          το ποσό των 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα,

-          το ποσό των 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα,

-          το ποσό των 22.550 για τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα

-          το ποσό των 27.000 ευρώ για πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα. Τα ανωτέρω κριτήρια θα εξειδικευτούν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παρ. 4 για την κατηγορία των ανέργων.

Στα ψιλά γράμματα:

1.       Από τους δικαιούχους αποκλείονται όσοι:

-          εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,

-          δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,

-          δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,

-          δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

2.       Οι  δικαιούχοι πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη. Αυτό προκύπτει από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κατά την τελευταία πενταετία.

3.       Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017. Αυτό αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

4.       Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

5.        Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

«Ετήσιος τόκος = 9.000 Χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού Χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100».

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.