Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Τα 4 αγκάθια της κυβέρνησης για την τρίτη αξιολόγηση

Εργασιακά, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ κάνουν «ποδαρικό» για το 2018 με το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί σολομώντεια λύση ώστε και τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης να κλείσουν αλλά και να αποφύγει κοινωνικές αναταραχές.
Η πρώτη δοκιμασία θα είναι η...
ψήφιση της διάταξης για τις απεργίες. Η αλλαγή συνίσταται στο ότι η κήρυξη των απεργιών θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών (50%+1). Με την κατάθεσά της σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στις αρχές Δεκεμβρίου η διάταξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τα συνδικάτα και έτσι το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να την αποσύρει. Τώρα όμως η ίδια τροπολογία, που δεν θα αλλάξει στην ουσία της, θα πρέπει να επανενταχθεί σε νομοσχέδιο και να ψηφιστεί.
Η επίμαχη διάταξη αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων που αναμένεται και αυτό μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες.
Το δεύτερο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι να παρακάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να αποκαταστήσει μια ομαλή λειτουργία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, η οποία λειτουργεί μεν αλλά με ρυθμό σημειωτόν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και «συλλογικότητες» πολιτών ανθίστανται σθεναρά σε κάθε είδους πλειστηριασμούς είτε με φυσική είτε με ηλεκτρονική μορφή παρακωλύοντας και αναβάλλοντας συνεχώς διαδικασίες. Τούτο τη στιγμή που ετοιμάζεται και σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να επεκταθούν και για ληξιπρόθεσμες οφειλές αποκλειστικά προς το δημόσιο τομέα, δηλαδή τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, η σχετική διάταξη έχει ενσωματωθεί και στην τρίτη αναθεώρηση του Μνημονίου με το ESM.
Το τρίτο δύσκολο βήμα που θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες είναι να περάσει η διαχείριση των 13 ΔΕΚΟ στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ο γνωστό υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) χωρίς να χρειάζεται πλέον η σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος του υπερταμείου. Πρόκειται για τις συμμετοχές του Δημοσίου σε: ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ, HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό. Μάλιστα, υπάρχει συμφωνία να ενταχθεί εκ των υστέρων και ύστερα από αξιολόγηση σχετικά με το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας και η ΕΑΒ.
Χωρίς όμως την «ενδιάμεση» εταιρία είναι δεδομένο ότι η διαχείριση των εταιριών αυτών με ομολογημένο στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους είναι πολύ πιο κοντά στο Δ.Σ. και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα συνδικάτα των εργαζομένων (ειδικά αυτά των συγκοινωνιακών φορέων, τα οποία έχουν ξεκινήσει σποραδικές κινητοποιήσεις πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων).
Το τέταρτο μεγάλο θέμα θα είναι η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ. Ως γνωστόν, από τις αρχές Δεκεμβρίου η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει την αναζήτηση ενδιαφέροντος από τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με την πώληση τεσσάρων λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία (market test) αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, με την Επιτροπή να ανακοινώνει το αποτέλεσμα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Στο καλό σενάριο θα δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα στη ΔΕΗ που θα κάνει και τους σχετικούς διαγωνισμούς ώστε οι μονάδες να ιδιωτικοποιηθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το κακό σενάριο, που δεν είναι λίγοι αυτοί που το φοβούνται, είναι να μην υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις μονάδες και να χρειαστεί να επιλεγούν άλλες -ίσως και υδροηλεκτρικές- ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και από τους ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των μονάδων της ΔΕΗ θα αποτελέσει μια δοκιμασία για τις αντοχές του οικονομικού επιτελείου το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Πιέσεις

Την ίδια ώρα ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, παρά τα καλά του λόγια για την πορεία της αξιολόγησης, δεν ξεχνά να επισημαίνει και τη χρονική πίεση της κυβέρνησης. «Η ομαλή πρόοδος που βλέπουμε με την τρίτη αξιολόγηση, με όλους τους εταίρους να συμμετέχουν εποικοδομητικά, είναι κάτι πολύ καλό για τα επόμενα βήματα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν αυτή τη δυναμική. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου», τονίζει ο κ. Μοσκοβισί σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου.
Η προθεσμία που έχει να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είναι περίπου 10 ημέρες, αφού τα 110 μέτρα θα ελεγχθούν κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης την επόμενη Πέμπτη 11 του μήνα. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει στη συνέχεια να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης για την τρίτη αξιολόγηση και στη συνέχεια να υπάρξει η τελική έγκριση από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας στις 22 του μήνα όπου, αν όλα πάνε καλά, θα αποφασιστεί η εκταμίευση και της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Πηγη:www.eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.