Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η ΕΕ μπλοκάρει τις αφορολόγητες δικτυακές αγορές

Νέους κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο οι οποίοι σχετίζονται με την επιβολή ΦΠΑ, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ανασχέσει τα διαφυγόντα έσοδα από τις αγορές των καταναλωτών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών από ΗΠΑ, Κίνα ή και αλλού.
Όπως αναφέρει το europa.eu (ο διαδικτυακός τόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα...
διαφυγόντα έσοδα των χωρών μελών της ΕΕ από το ΦΠΑ των εξωκοινοτικών πωλήσεων υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ο ΦΠΑ θα πληρώνεται στην χώρα της ΕΕ στην οποία εδρεύει ο καταναλωτής ο οποίος προέβη σε κάποια εξωκοινοτική αγορά. Επίσης πλέον θα εντάσσονται σε καθεστώς απόδοσης ΦΠΑ ακόμα και αγορές κόστους ως 22 ευρώ, οι οποίες με το προηγούμενο καθεστώς περνούσαν από τα τελωνεία ελεύθερα. Ο λόγος για αυτή την κίνηση ήταν η διαδεδομένη πρακτική πολλών online καταστημάτων (κυρίως κινεζικών) να δηλώνουν την αξία των προϊόντων που απέστελλαν στους πελάτες τους εντός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με τιμή μικρότερη των 22 ευρώ, έτσι ώστε να αποφεύγουν την καταβολή των δασμών.
Παράλληλα, με το νέο καθεστώς οι εξωκοινοτικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων καθίστανται νομικά υπεύθυνες για την απόδοση του ΦΠΑ, ενώ τα μέτρα που ξεκίνησαν θα ολοκληρωθούν σε δύο δόσεις- το 2019 και το 2012.
Πηγη:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.