Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Τα καλώδια της ΔΕΗ «έκαψαν» τον Κάλαμο

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τη μεγάλη καταστροφή τον Αύγουστο του 2017, η πραγματογνωμοσύνη και οι αμφιβολίες για τη συντήρηση του δικτύου.
Στη ΔΕΗ επιρρίπτει το τελικό πόρισμα της Πυροσβεστικής την ευθύνη για τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε περισσότερα από... 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι το πενθήμερο 13 έως 18 Αυγούστου 2017. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ένας μακρύς δικαστικός αγώνας σε ποινικά κι αστικά δικαστήρια αλλά και η έγερση μεγάλων οικονομικών απαιτήσεων από τους ιδιοκτήτες δεκάδων κατοικιών που καταστράφηκαν από την εν λόγω πυρκαγιά.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία των «ΝΕΩΝ», στον φάκελο που παραδόθηκε προ μερικών εβδομάδων στην Εισαγγελία Αθηνών περιλαμβάνεται πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα Κωνσταντίνου Νομίδη που ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο εν λόγω πόρισμα ορίζεται ως χώρος έναρξης της πυρκαγιάς περιοχή με δέντρα στον οικισμό του Καλάμου, κοντά στον κεντρικό δρόμο Καπανδριτίου - Αγίων Αποστόλων, που αποδίδεται με σχετική βεβαιότητα στους τοπικούς πυλώνες της ΔΕΗ. Οπως προκύπτει από άλλες πηγές, στον φάκελο περιλαμβάνονται και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά και έγγραφα για τη συντήρηση του δικτύου όπως και τις αλλαγές της τάσης του ρεύματος που ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ.

Η ΜΕΛΕΤΗ. Σύμφωνα με μελέτη του πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής Αδριανού Γκουρμπάτση, όπως και άλλες αναλύσεις επιτελών της Πυροσβεστικής, το ποσοστό των πυρκαγιών που οφείλονται στο δίκτυο της ΔΕΗ είναι της τάξης του 2%-3%. Ομως θεωρείται ότι στην πράξη ίσως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού για το 40% των δασικών πυρκαγιών δεν προσδιορίζεται το αίτιο. Η μεγάλη καταστροφή στο ελατόδασος της Πάρνηθας το 2007 φέρεται να άρχισε, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, από πυλώνες της ΔΕΗ στα Δερβενοχώρια και δεν υπήρξε σωστή αντιμετώπισή της. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2010 παρόμοια θεωρήθηκε η αιτία πυρκαγιάς στο Μικροχώρι Αττικής που σαρώθηκε κι από την καλοκαιρινή πύρινη λαίλαπα. Κάτι που είχε οδηγήσει στην καταδίκη τριών υπαλλήλων της ΔΕΗ σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και πρόστιμο 20.000 ευρώ για την κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στο ηλεκτρικό δίκτυο αποδίδεται πυρκαγιά που είχε σημειωθεί την τελευταία πενταετία στους Μολάους της Λακωνίας (έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος έξι στελεχών της ΔΕΗ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο) και κατέκαψε 100.000 στρέμματα, όπως και πυρκαγιές το 2012 στην περιοχή των Αφιδνών και το 2013 στα Κύθηρα. Στους πυλώνες της ΔΕΗ φέρεται ν' αποδίδεται κι η φωτιά μικρής έκτασης το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή του Κρυονερίου, ενώ υπάρχουν αρχικές αναφορές για ίδια αιτία στη μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έχει τον έλεγχο των 11.000 χιλιομέτρων του δικτύου υψηλής τάσης και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που έχει τη διαχείριση του δικτύου «χαμηλής» τάσης των 236.000 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 10.000 χιλιόμετρα είναι στην Αττική (υπάρχει και υπόγειο δίκτυο). Η πυρκαγιά του Καλάμου αφορά δηλαδή ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ.
Ετησίως υπολογίζεται ότι δίνονται περίπου 40 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου που αφορούν κοπή δέντρων τα οποία έρχονται σε επαφή με τα καλώδια της ΔΕΗ, τον επαρκή καθαρισμό των μονωτήρων και των μετασχηματιστών των πυλώνων για να αποφεύγονται εκρήξεις ή σπινθήρες που προκαλούν καταστροφικές πυρκαγιές. Ομως παραμένει το ερώτημα για τον βαθμό υλοποίησης αυτού του προγράμματος, με βάση το εύρος και τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζονται. Οπως εξάλλου και η επάρκεια του έργου από ορισμένα ιδιωτικά συνεργεία και ο έλεγχος που ακολουθεί.
Οπως ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ειδικοί τεχνικοί, «τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται σε περιοχές κοντά σε θάλασσα, όπου μπορεί να σημειώνεται πιο εύκολα διάβρωση των μονωτήρων».
Από την άλλη πλευρά, φορείς του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ μιλούν για συγκροτημένο έργο εποπτείας με διαδοχικούς ελέγχους του δικτύου κι αποδίδουν τις πυρκαγιές κυρίως σε έργο εμπρηστών που δεν εντοπίζονται… 
Πηγη:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.