Τρίτη 24 Μαΐου 2016

45 δισ. κόστισε στην Ελλάδα η διαπραγμάτευση του 2015

Στα 45 δισ. ευρώ -ή αλλιώς 25% του ΑΕΠ- υπολογίζουν η δεξαμενή σκέψης Lisbon Council και η επενδυτική Τράπεζα Berenberg τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη διαπραγμάτευση του 2015, στην επικαιροποιημένη έκθεσή τους με τίτλο...
«The Euro Plus Monitor Spring 2016».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το think-tank εκτιμά πως το ΑΕΠ εφέτος θα είναι κατά 6,5% μικρότερο από όσο θα έπρεπε να είναι, μετά τη διαπραγμάτευση του 2015. «Ακόμη και μία μέτρια ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος δεν θα οδηγήσει σε κάποιο αξιοπρόσεκτο κέρδος στο πραγματικό ΑΕΠ. Για το 2016, το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 6,5% κάτω από αυτό που θα έπρεπε να ήταν κανονικά» αναφέρεται στην έκθεση.

Τουτέστιν, σήμερα το ΑΕΠ βρίσκεται στα 180 δισ. ευρώ αντί για 192,5 δισ., σημειώνοντας θεωρητικά μια απώλεια 12,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμούν τα δύο ιδρύματα, τα κρατικά ταμεία απώλεσαν τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ λόγω μειωμένων φορολογικών εσόδων και αύξησης δαπανών, ενώ τοποθετούν τον λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα 12 δισ.

«Το χαμηλότερο ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερος αποπληθωριστής του ΑΕΠ λόγω της επιστροφής στην ύφεση, τα χαμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία και οι απώλειες από τη μη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό, σύμφωνα με το Euro Plus Monitor, στο 25% τουλάχιστον του σημερινού ΑΕΠ ή σε περίπου 45 δισ. ευρώ» αναφέρεται.

Πηγη:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.