Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα 3,5%

Η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Αυτό υποστηρίζει στην ανάλυσή του για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας «πιο ρεαλιστικό» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% τόσο λόγω της μεταρρυθμιστικής κόπωσης μετά...
από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και λόγω της ιστορικής εμπειρίας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα απαιτούσε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των συντάξεων και τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ωστόσο ότι τα σχέδια των ελληνικών αρχών δείχνουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν την αναγκαία πολιτική και κοινωνική στήριξη.
Η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος ασκεί επιπρόσθετο βάρος στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ διευρύνει την φορολογική βάση μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μειώνει τις δαπάνες οριακά ως το 2018 (κατά 0,6 ως 0,9% του ΑΕΠ), αφήνοντας αμετάβλητες τις κύριες συντάξεις.
Τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων βασίζονται σε περαιτέρω αυξήσεις φόρων, διαπιστώνει το Ταμείο.
Το Ταμείο υπογραμμίζει ακόμη πως ιστορικά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για παρατεταμένες περιόδους.
«Κατά την δεκαετία του '90, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει πλεόνασμα 1,75% για οκτώ χρόνια. Αλλά για μια μακρύτερη περίοδο πριν την κρίση, το πρωτογενές έλλειμμα βρισκόταν κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ και διευρύνθηκε στο 2% του ΑΕΠ μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων στήριξης από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ» σημειώνεται στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Πηγη:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.