Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Βόμβα» από Κομισιόν - Συμπληρωματικό μνημόνιο για να κλείσει η συμφωνία

Δεν έχει τέλος το διαπραγματευτικό Βατερλό της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.
Παίζουν με τις λέξεις κυβέρνηση και δανειστές - Οι Βρυξέλλες έβγαλαν ανακοίνωση που έλεγε για «συμπληρωματικό» μνημόνιο και μετά το σάλο στην...
Ελλάδα έσπευσαν να το μαζέψουν κάνοντας λόγο για... «συμπληρωμένο» - Καμία αλλαγή στις απαιτήσεις που αξιώνουν - Πρώτα θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα και μετά θα γίνει εκταμίσευση δόσης.
«Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ), ενώ με ένα «συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας», το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος», τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Η αναφορά σε «συμπληρωμένο» μνημόνιο έγινε σε ορθή επανάληψη της ανακοίνωσης της Επιτροπής. Με την διόρθωση αυτή αντικαταστάθηκε η λέξη «συμπληρωματικό μνημόνιο» που περιείχε η αρχική ανακοίνωση της Κομισιόν λίγη ώρα νωρίτερα.
Η διόρθωση πάντως στη μετάφραση, δεν αλλάζει την "εντολή" που έδωσε με την απόφασή του το Eurogroup, μία εντολή στην οποία παραπέμπει και η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.
Οι θεσμοί έκαναν σαφές ότι προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μία σειρά από προαπαιτούμενα. Αυτά σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και τον περιβόητο «κόφτη». 
Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου θα περιέχονται στο «συμπληρωμένο» μνημόνιο.
Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά. Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα».
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείο θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.
Όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.
Μετρούν χαστούκια Τσίπρας και Καμμένος
Το διαπραγματευτικό φιάσκο της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες ξεγύμνωσε για ακόμα μια φορά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 
Η απόφαση του Eurogroup σηματοδότησε και την κατάρρευση του αφηγήματος της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου ότι τα σκληρά μέτρα που πήρε από την αρχή της διακυβέρνησής της θα είχαν ως αντίβαρο την ελάφρυνση του μη βιώσιμου χρέους.
Η επιθυμία του Σόιμπλε, η οποία και τελικά επικράτησε, ήταν να ληφθούν οι όποιες πρωτοβουλίες μετά το 2017, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ο λόγος είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών «ξορκίζει» το να ψηφιστεί οποιαδήποτε απόφαση περί αναδιάρθρωσης του χρέους από την Γερμανική Βουλή πριν τις γερμανικές εκλογές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει το μέσο Γερμανό ψηφοφόρο που έχει στρεβλή εικόνα για τους Έλληνες, ότι θα ψηφίσει υπέρ του να ελαφρυνθούν τα οικονομικά βάρη της Ελλάδας.
Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, ψήφιση μέτρων που κατάργησαν κοινωνικά κεκτημένα όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, περικοπές σε συντάξεις , άγρια φορολόγηση και διατήρηση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων, τελικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση του χρέους μπαίνουν στο ψυγείο ως το 2018 και το μόνο που μένει ως σκληρή πραγματικότητα είναι τα επαχθή μέτρα και ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων που τίθεται σε ισχύ από την άνοιξη του 2017. Κερασάκι στην τούρτα και το συμπληρωματικό μνημόνιο που απαιτούν οι δανειστές.
Πηγη:www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.