Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Πρόταση ΔΝΤ για χρέος: Περίοδος χάριτος έως 2040 και επιμήκυνση έως 2080

Περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080 προτείνει μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal. Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση κατατέθηκε στους...
εταίρους της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τους οποίους επικαλείται η WSJ, το ΔΝΤ επιθυμεί οι λήξεις των ομολόγων να επεκταθούν έως το 2080.

Επιπλέον, το Ταμείο εισηγείται τα επιτόκια για τα δάνεια της Ευρωζώνης να είναι σταθερά για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια στο 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει ως στόχο να κρατήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Η πρόταση του Ταμείου είναι πιο προωθημένη σε σχέση με τον οδικό χάρτη που σχεδιάζει για το ελληνικό χρέος η Ευρωζώνη.

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο η Γερμανία και άλλες χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο να είναι πρόθυμες για τέτοιες παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, άρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάποιου είδους συμβιβασμό.


Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται, με επόμενο κύριο σταθμό το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα.
Πηγη:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.