Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η «καυτή» ατζέντα των αλλαγών στα εργασιακά

Το βαρύ πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά (συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός κ.ά.), που θα αποτελέσει το μεγάλο αγκάθι της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη χτεσινή, τρίτη, συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η... 8μελής Επιτροπή (που έχει θεσπίσει το υπ. Εργασίας σε συμφωνία με τους θεσμούς) θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό, τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και αυτό γιατί το νέο Εργασιακό είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης η οποία πρέπει να κλείσει τον μήνα αυτόν.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο 62χρονος ολλανδός καθηγητής Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ Jan Van Ours, πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Εργατολόγων την περίοδο 2011-2014, ενώ συμμετέχει μόνο ένας Ελληνας, ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης.

Το σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσει η Επιτροπή είναι η αλλαγή στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων και ειδικότερα το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις που διατηρείται στην Ελλάδα.

Τονίζεται ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν προβλέπεται υπουργικό βέτο σε ομαδικές απολύσεις, ενώ μόνο στην Ολλανδία ζητείται προηγούμενη έγκριση από την Περιφερειακή Υπηρεσία Απασχόλησης (UWV) η οποία, ωστόσο, εφαρμόζει την ουσία της ευρωπαϊκής οδηγίας 98/59/ΕΚ και των διεθνών συμβάσεων επιβάλλοντας στον εργοδότη ακόμη και την υποχρέωση καταβολής επιδομάτων ανεργίας.

Στην Ελλάδα είναι ελεύθερες οι απολύσεις σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα και δεν ελέγχονται οι απολύσεις μέχρι 6 εργαζομένων τον μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 άτομα και 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένων για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με ανθρώπινο δυναμικό πάνω από 150 άτομα.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στις δηλώσεις του μένει κυρίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας «ιδεοληπτική» τη θέση του ΔΝΤ, παρ' ότι στο τραπέζι έχουν πέσει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2014 για την ολοκλήρωση τής τότε, 5ης αξιολόγησης. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας αντί του υπουργού.

Επίσης θα συζητηθεί ο περιορισμένος σε σύγκριση με άλλες χώρες χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών και μεταξύ άλλων θα τεθούν και τα εξής:
  • Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.
  • Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμός των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, καθώς και περιορισμός των προσώπων που δικαιούνται άδειες.
  • Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.
  • Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.
  • Ακόμη στην ατζέντα περιλαμβάνεται και ο κατώτατος μισθός που αποτελούσε για δεκαετίες αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ) και μειώθηκε με νόμο το 2012 κατά 22% έως 32%, από τα 751 ευρώ στα 586,08 για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο κατόπιν διαβούλευσης από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης κ.ά.), χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες (έχουν διατηρηθεί παγωμένες αλλά παραμένουν στο στόχαστρο) και το επίδομα γάμου.
Ηλίας Γεωργάκης
Πηγη:news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.