Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το ένα φιάσκο μετά το άλλο με το «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον»

Παρά τις συγγνώμες του Σταθάκη η ηλεκτρονική πλατφόρμα... ξανάκλεισε σήμερα ενώ τη Δευτέρα είχε ανοίξει τμηματικά μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας την περασμένη εβδομάδα
Σε μεγάλο φιάσκο για το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται η υπόθεση με τις αιτήσεις για το «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» καθώς παρά τις...
συγγνώμες, τις προσαρμογές και τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, η πλατφόρμα εξακολουθεί να μην λειτουργεί.

Αν και υποτίθεται ότι μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας την περασμένη Τρίτη, την ημέρα, δηλαδή, που θα άνοιγε για να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, άλλαξε ο σχεδιασμός προκειμένου η κατάθεση εγγράφων να γίνει τμηματικά και ανά περιφέρειες, εντούτοις και σήμερα, Τρίτη 20 Μαρτίου, η πλατφόρμα δεν λειτουργεί.

Προβληματική ήταν και η λειτουργία τη Δευτέρα καθώς τελικά κατατέθηκαν με τα χίλια ζόρια 500 αιτήσεις από ενδιαφερομένους σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα.

Έτσι όποιος επιχειρεί να μπει στη σχετική σελίδα για να κάνει την αίτησή του αντικρίζει την παρακάτω εικόνα:



Μετά το φιάσκο της «πρεμιέρας» ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε ζητήσει «συγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία» και είχε δεσμευτεί ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα». 

Μια εβδομαδά μετά, ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν με αποτέλεσμα όλοι όσοι περίμεναν το πρόγραμμα να είναι στον αέρα.

Παράγοντες της αγοράς είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή για τα τεράστια προβλήματα καθώς βίωναν την ασφυκτική πίεση των πολιτών για γρήγορη υποβολή υπό το φόβο να μην απορροφηθούν τα κονδύλια.

Οι φόβοι ότι δεν θα φτάσουν τα λεφτά καλλιεργήθηκαν από την χρονική προτεραιότητα που βάζει για πρώτη φορά το σύστημα (επιδοτούνται όσοι μπουν πρώτοι στην πλατφόρμα) αλλά και από τα χαμηλά κονδύλια για τρεις περιφέρειες της χώρας που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα με δικά τους πόρους. Πρόκειται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ 17 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, Κεντρικής Μακεδονίας 38,5 εκατομμύρια ευρώ και Δυτικής Μακεδονίας με μόλις 6,6 εκ. ευρώ. Ειδικά για την τελευταία, οι ανησυχίες είναι πολύ μεγάλες καθώς λόγω του ψυχρού κλίματος, οι παρεμβάσεις στα κτίρια εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερο προϋπολογισμό, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι θα επωφεληθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια λιγότερα νοικοκυριά. Συνολικά για το «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ» θα διατεθούν 225 εκατ. πόροι που μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται ότι το ύψος των εργασιών που θα εκτελεστούν για ενεργειακή αναβάθμιση θα φτάσει τα 400 εκατ. έως 500 εκατ. ευρώ.

Πηγη: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.