Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αυτά είναι τα εισοδηματικά όρια για τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ

Το ύψος του προστίμου θα προσαυξάνεται έως τριπλασιασμού ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη.
Τα εισοδηματικά όρια για την ενεργοποίηση των προσαυξήσεων των προστίμων που θα επιβάλλονται στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας συγκεκριμενοποίησε ο...
υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με νομοτεχνική βελτίωση στο σχετικό νομοσχέδιο ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό ορισμένες από τις παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για την συνταγματική ορθότητα των προωθούμενων διατάξεων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές τα πρόστιμα του ΚΟΚ μειώνονται οριζόντια κατά 50% (εξαιρούνται ορισμένες σοβαρές παραβάσεις όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπέρβαση ορίου αλκοόλ κ.α. ). Το ύψος του προστίμου που θα διαμορφωθεί μετά την οριζόντια μείωση θα αποτελεί την ελάχιστη βάση και θα προσαυξάνεται εως τριπλασιασμού ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη.

Ειδικότερα, για εισοδήματα από 0 – 50.000 ευρώ δεν θα υπάρχει προσαύξηση, 
Από 50.001 εως 100.000 ευρώ διπλασιασμός του προστίμου 

Από 100.001 και άνω τριπλασιασμός του προστίμου. 

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των παρατηρήσεων της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επισημαινόταν ότι ο καθορισμός των εισοδηματικών κριτηρίων δεν μπορεί να παραπεμφθεί σε υπουργική απόφαση. 

Αναλυτικά, η προωθούμενη ρύθμιση αναφέρει: 
1)      Επί του άρθρου 28 του σχεδίου νόμου :

Στην παρ. 4 το δεύτερο και τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται ως εξής :

«Τα καθοριζόμενα με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου διοικητικά πρόστιμα προσαυξάνονται κατά εκατό τοις εκατό (100%) αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.0001) ευρώ έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και κατά διακόσια τοις εκατό (200%) αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών μπορεί, τα παραπάνω ποσά του φορολογητέου εισοδήματος καθώς και τα ποσοστά προσαύξησης να τροποποιούνται, ανάλογα και με την κατηγορία της παράβασης, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το τριπλάσιο του αρχικού προστίμου. Για την έκδοση της παραπάνω απόφασης μπορεί να λαμβάνονται υπόψη δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και άλλες αρχές και επιστημονικούς ή άλλους φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς.

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.