Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Αλλαγή ώρας την Κυριακή 27-03-2016 (Θερινή)

Σε θερινούς ρυθμούς επανέρχεται από την Κυριακή η ζωή των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην θερινή ώρα περνάμε λοιπόν από τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Μαρτίου 2016. Ετσι, στις 03:00 το πρωί οι...
δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 04:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας. Η θερινή θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και ειδικότερα έως τις 30-10-2016 οπότε επανέρχεται η χειμερινή ώρα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoυαρίου 2001.

Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προστίθεται μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, η οποία αφαιρείται και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, όταν υπάρχει θερινή ώρα, ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ήλιου και στην ώρα που πάμε για ύπνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές τους.

Την ιδέα της θερινής ώρας για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, ενώ η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1916.

Κάπως έτσι, λοιπόν, την Κυριακή, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών, αλλά 23, και η ώρα που θα «χαθεί», θα προστεθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η οποία θα έχει διάρκεια 25 ωρών.

Πηγη: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.