Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Το Eurogroup αποφασίζει την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο

Καθοριστική για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, το οποίο αναμένεται ότι θα αποφασίσει την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο είχε εισέλθει πριν από τρία χρόνια.
Η ολοκλήρωση του...

προγράμματος λήγει τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάιο.
Ο κύπριος υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα προβεί σε μία εκτενή αναφορά σε σχέση με τα όσα η Κύπρος υλοποίησε βάσει του μνημονίου. Επιπρόσθετα, θα τονίσει την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να επιτρέψει την επαναφορά στρεβλώσεων του παρελθόντος.

Η έξοδος από το πρόγραμμα αναμένεται να συνοδευτεί με «εύσημα» προς τις κυπριακές αρχές, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει «ουρά» στα σχόλια της συνόδου, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πλείστες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το σχέδιο υγείας, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα στερηθεί της τελευταίας χαμηλότοκης δόσης των 275 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα περίπου 3,2 δισ. ευρώ του προγράμματος.

Η Κύπρος δανείστηκε από το πρόγραμμα της ΕΕ και το ΔΝΤ περίπου 7,2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1% έναντι μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κουρέματος που επιβλήθηκε το 2013 σε ανασφάλιστες καταθέσεις 8 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του 2015 η Κύπρος εξέδωσε δεκαετές ομόλογο στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 4,25%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ οι τράπεζες παρουσιάζουν βελτίωση της κεφαλαιακής τους κατάστασης και της ρευστότητάς τους.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τις επαφές στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα δήλωσε ότι η χώρα «θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους διεθνείς θεσμούς ακόμη και μετά την έξοδο της από το μνημόνιο».

Αυτό σημαίνει ότι διεθνείς δανειστές θα έρχονται στην Κύπρο δύο αντί τέσσερις φορές τον χρόνο για έλεγχο της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης. Οι εκθέσεις τους αναμένεται να έχουν κάποια απήχηση στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες θα έχει εξάρτηση η Κύπρος, ιδίως μετά το 2018.

Πηγη:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.