Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Δείπνο κορυφής χωρίς την Ελλάδα κρίνει την επιτυχία ή μη της αξιολόγησης

Στις Βρυξέλλες λύνεται ο Γόρδιος Δεσμός της διαπραγμάτευσης. Πύργο της Βαβέλ θυμίζει το χάσμα των δανειστών για το ελληνικό πρόγραμμα. Πιέζει το ΔΝΤ, ευελιξία προσφέρει η Γερμανία... και στη μέση η Ελλάδα. Oρόσημο το Eurogroup της Δευτέρας 
Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και...
πάλι ο παλμός της διαπραγμάτευσης, καθώς ένα άτυπο δείπνο εργασίας είναι αυτό που θα κρίνει την επιτυχία ή μη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σε λίγες ώρες από τώρα, οι δανειστές αναμένεται να καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια ώστε να μειωθεί η απόσταση που τους χωρίζει αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και η οποία, όπως αποδεικνύεται, είναι ικανή να τινάξει ολόκληρο το ελληνικό πρόγραμμα στον αέρα.
Σχεδόν 48 ώρες μετά το άκαρπο Euro Working Group της Δευτέρας, το οποίο δεν έβγαλε εισιτήρια επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, οι δανειστές αναμένεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, με στόχο να… τα βρουν μεταξύ τους, προτού συνεχίσουν τις διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση για την πρώτη αξιολόγηση.
Στο δείπνο εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα - το οποίο αρχικά είχε διαρρεύσει πως θα γινόταν την Τρίτη - θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, καθώς και κορυφαία στελέχη του Eurogroup και του ESM, ήτοι στενοί συνεργάτες των κ. κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ.
Στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για ενημέρωση που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό και το πρόγραμμά του δεν περιλαμβάνει κάποια άλλη συνάντηση.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αν υπάρξει δυνατότητα για οποιαδήποτε συζήτηση με κάποιον από τους επικεφαλής των Θεσμών, ο κ. Τσακαλώτος δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένει. Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι υπάρχει στασιμότητα σε σχέση με την έλευση της τρόικας, μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
Στο σημερινό δείπνο εργασίας αναμένεται να επιχειρηθεί γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει τους θεσμούς, γεγονός που καθυστερεί την επιστροφή του κουαρτέτου επί ελληνικού εδάφους και κατ’ επέκταση την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Το δείπνο εργασίας των Βρυξελλών πραγματοποιείται ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου μέχρι τότε να έχουν αυξηθεί τα σημεία σύγκλισης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Το ΔΝΤ επιμένει είτε να ζητά βαθύτερες μεταρρυθμίσεις (με αιχμή το ασφαλιστικό), είτε να πιέζει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, τηρώντας απαρέγκλιτη στάση. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι - και δη η Γερμανία - σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φέρεται να εμφανίζονται πρόθυμοι να παράσχουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Το χάσμα όμως παραμένει και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τείνει να λάβει χαρακτηριστικά... Πύργου της Βαβέλ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως για να καταστεί εφικτός ο στόχος για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016, η Ελλάδα εκτιμά πως δεν απαιτούνται περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ μέτρα. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ εξαπολύει «βόμβες» 4 δισ. ευρώ.
Πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.