Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Πιέζουν για μειωμένη εθνική σύνταξη, επικουρικές και «προσωπική διαφορά»

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να μειωθεί στα 320 ευρώ από 384 και να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15.
Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου η ηγεσία του...
υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς για να ερευνηθεί η  πιθανότητα περαιτέρω σύγκλισης.

Οι δανειστές δέχονται ότι έχει εξοικονομηθεί μόνο το ήμισυ των 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2016 και αμφισβητούν ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου μπορεί να εξασφαλίσει τα 900 εκ. ευρώ που υπολείπονται για να κλείσει η συμφωνία.

Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων αποτελεί το πιο «καυτό» θέμα της ατζέντας καθώς διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές με το ΔΝΤ να επιμένει σε ακραίες θέσεις, όπως οι οριζόντιες μειώσεις από το πρώτο ευρώ και η καθιέρωση συστήματος μειώσεων κάθε χρόνο ώστε να μην παράγεται έλλειμμα ( εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος).

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να μειωθεί στα 320 ευρώ από 384 και να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15.

Εναλλακτικά ζήτησαν για την 15ετία η εθνική σύνταξη  να είναι χαμηλότερη και να αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τη συμπλήρωση της 20ετίας.  

Η Αθήνα δεν υπαναχωρεί από τα 384 ευρώ αλλά δείχνει ευελιξία όσον αφορά στην αύξηση των απαιτουμένων ετών ασφάλισης στα 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τους έλληνες διαπραγματευτές στην παρούσα φάση οι δανειστές δεν πιέζουν για την καταβολή της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Δηλαδή η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.

Το κουαρτέτο έχει σχολιάσει ότι «στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα.» Το υπουργείο εργασίας είναι διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα αρκεί να μην απαιτηθούν επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από την επαναΰπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επαναΰπολογισμού. Πάντως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να ρώτησε  «πως θα διατηρήσετε την προσωπική διαφορά έως το 2018 αφού δε μπορείτε να τη χρηματοδοτήσετε ;»  υπονοώντας ότι η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις πρέπει να κοπεί άμεσα .  Αυτό σημαίνει  ότι θα βρεθούν σε επικίνδυνη ζώνη περίπου 900.000 καταβαλλόμενες  συντάξεις που εμφανίζουν προσωπική διαφορά πάνω από 20%  ,  με πρώτες  στη λίστα τις συντάξεις του δημοσίου , των ΔΕΚΟ και του ΤΕΒΕ  συντάξεις.  

Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της ασφάλισης  η προσωπική διαφορά που προκύπτει στο σύνολο των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό του 1 δις . Το υπ΄αριθμόν ένα κριτήριο πάντως αν απαιτηθεί  η μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση . Δηλαδή , στο στόχαστρο θα μπουν πρώτοι όσοι βγήκαν στη σύνταξη με λιγότερα από 30 έτη  ασφάλισης  και με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.


"Στον αέρα" παραμένουν οι εκπτώσεις που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο ζητάει περισσότερα στοιχεία.

Ο κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος - μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ/ αντιπρόεδρος ΟΤΟΕ  επικρίνει τη νέα λαίλαπα των μειώσεων τονίζοντας « Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι ασφαλισμένοι. Κυβέρνηση και δανειστές συζητούν για νέες ισοπεδωτικές παρεμβάσεις  και ετοιμάζονται να στείλουν το λογαριασμό στους πολίτες. Στο «μενού» είναι τόσο η δραστική μείωση των συντάξεων που θα πάρουν οι νεότερες γενιές  όσο και το ψαλίδισμα ήδη καταβαλλόμενων παροχών. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει  πάρει θέση μάχης και η απάντηση θα είναι άμεση και δυναμική. Στο συνέδριο της ΓΣΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις».

Πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.