Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πώς θα αλλάξουν οι συντελεστές για να παραμείνει ίδιος ο ΕΝΦΙΑ

Θέμα ΕΝΦΙΑ ανοίγει η ομάδα των δανειστών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ζητώντας να αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι συντελεστές υπολογισμού ώστε να μη χαθούν έσοδα μετά την...
αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Δηλαδή, ακόμη κι αν υπήρξε μείωση των τιμών το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή το κράτος θα πρέπει να εισπράξει 2,65 δις ευρώ. Κι αυτό, όπως αναφέρει το TheToc, σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι φόροι ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ φαίνεται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο τύπου ΦΠΑΠ ώστε να πληρώνουν οι έχοντες και να απαλλαγεί μεγάλη μερίδα των ιδιοκτητών με μικρότερη αξία περιουσίας.
Οι δανειστές ζήτησαν και πήραν στοιχεία για τις μειώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες. Ουσιαστικά ζήτησαν τις μέσες μειώσεις των τιμών ζώνης προκειμένου να προσεγγίσουν τις απώλειες εσόδων.
Δεδομένου ότι οι όποιες αναπροσαρμογές των συντελεστών θα στηριχθούν σε μέσες τιμές, θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι θα υπάρξουν ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά αντιθέτως θα κληθούν να πληρώσουν και περισσότερα.
Σύμφωνα με το TheToc, στις φθηνότερες περιοχές της Αγίας Παρασκευής, προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης από τα 1400 στα 1200 ευρώ. Όμως ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει. Στις ακριβότερες περιοχές του Αγίου Δημητρίου, προκύπτει μείωση στην τιμή ζώνης κατά 250 ευρώ (από τα 1500 στα 1250 ευρώ) αλλά και πάλι προκύπτει μηδενική μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει επίσης σε περιοχές των Αγίων Αναργύρων, σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, στο Αιγάλεω, σε περιοχές του Αλίμου, στο Μαρούσι,
Στην Αργυρούπολη, (σ.σ ακόμη και στα ακριβά σημεία όπου προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης κατά 350 ευρώ, ο φόρος δεν αλλάζει), στο Ελληνικό, στην Καισαριανή, στις φθηνότερες περιοχές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, στην Νέα Φιλαδέφεια, στην Πεύκη και σε δεκάδες άλλες περιοχές.
Για να αλλάξει ο φόρος, πρέπει να αλλάξει και η ζώνη αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Για την ακρίβεια, δεν συμβαίνει σε καμία από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Προφανώς, υπάρχουν και περιοχές που επέρχονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με βάση τον σημερινό τρόπο υπολογισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Χολαργός, το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, η Πεντέλη, το Παλαιό Φάληρο, περιοχές της Καλλιθέας κλπ.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι θα αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές αξίες των ακινήτων του καθενός και όχι η επιφάνεια του κάθε ακινήτου ξεχωριστά όπως ισχύει τώρα. Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεκινήσει να εισπράττεται μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται αμφίβολο αν υπάρχει πλέον χρόνος να προχωρήσει τέτοιος ανασχεδιασμός τουλάχιστον για το 2016.
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.