Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Συντάξεις: Αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης

Παραμένουν οι μεγάλες διαφορές στις επικουρικές. Στο τραπέζι μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις παροχές όσων έχουν 25 - 35 χρόνια ασφάλισης. Απορρίφθηκε πρόταση θεσμών για Εθνική Σύνταξη €320, υπό εξέταση η 20ετία. Στους θεσμούς νέα πρόταση στο φορολογικό με... διατήρηση αφορολόγητου. 
Αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις παροχές όσων έχουν από 25 ως 35 έτη ασφάλισης συζήτησαν το υπουργείο εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα.
Και κατά τη δεύτερη, σημερινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, δεν τέθηκε το καυτό θέμα των επικουρικών συντάξεων, στο οποίο όπως παραδέχτηκε αμέσως μετά ο κ. Κατρούγκαλος, στα δυο άκρα βρίσκονται η ελληνική πλευρά που δεν θέλει μειώσεις και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι θεσμοί έχουν δεχτεί μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015 με τα οποία καλύπτεται ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ και συζητούν αυτή τη στιγμή την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου συνολικά το 2016 να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ. 
Οπως επισήμανε ο υπουργός, σε αυτή τη φάση της συζήτησης, δεν τέθηκε από τους δανειστές θέμα εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, ενώ χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της στα 384 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εγγράφως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Σημερα συζητήθηκε βέβαια το ενδεχόμενο καταβολής της μετά από 20 χρόνια ασφάλισης και όχι μετά από 15 όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.
Αλλαγές αναμένονται και στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, μεταξύ 25 και 35 ετών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμη νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης.
Ετσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%.
Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.
Αντίστοιχες ανακατατάξεις στα ποσοσστά υπάρχουν και μεταξύ 16 και 39 ετών ασφάλισης με στόχο να μην αλλάξει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, να υπάρξει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών αλλά και να μην αλλοιώνεται η λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
Κατα τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της προσωπικής διαφοράς και ο επανυπολογισμός των συντάξεων και συμφωνήθηκε, στο προωθούμενο σχέδιο νόμου να υπάρχει ρητή πρόβλεψη του συγκεκριμένου μηχανισμού καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018. 
Το επόμενο ραντεβού των θεσμών με τον κ. Κατρούγκαλο θα είναι Τετάρτη ή Πέμπτη.

Επί τάπητος και το δημοσιονομικό κενό

Το δημοσιονομικό κενό θα καλυφθεί μέσω της αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος ή και με άλλα μέτρα, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιχειρείται αποσύνδεση του φορολογικού με το ασφαλιστικό
Η νέα πρόταση του υπουργείου οικονομικών για τους φορολογικούς συντελεστές έχει κατατεθεί ήδη στους θεσμούς. Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η νέα πρόταση αφορά σε αναπροσαρμογές των φορολογικών συντελεστών και δεν πειράζει το αφορολόγητο όριο.
Υπενθυμίζεται ότι εχθές, οι δανειστές κατέθεσαν πρόταση για μείωση του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να προκύπτει αύξηση φόρων για όλους όσους έχουν εισοδήματα λίγο μεταλύτερα από τον κατώτατο μισθό.
Αύριο στις 12:00 αναμένεται η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών με το δημοσιονομικό κενό να μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Πηγη:www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.