Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Δανειστές προς κυβέρνηση: «Προχωρήστε αλλά να τηρούνται οι στόχοι»

«Στο ζύγι» το φορολογικό νομοσχέδιο - «Όπλο» της κυβέρνησης το 10ήμερο επιτυχούς πρόσβασης στις αγορές.

Το μήνυμα «προχωρήστε στο έργο σας αλλά να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι» αποκόμισε ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, από τις ως τώρα επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους... εκπροσώπους των θεσμών.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο υπουργείο Οικονομικών. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πήτερ Ντόλμαν, ενώ αύριο θα συναντήσει και τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, που βρίσκονται επίσης στην Αθήνα από σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι κ. Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, ενώ αύριο θα συναντηθεί, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Έτσι, κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος επαφών με τους θεσμούς και σε θετικό κλίμα.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στον σχεδιασμό του για να ψηφιστεί στο σύνολό του από τώρα το πλήρες φορολογικό νομοσχέδιο. Τονίζουν όμως πως θα περιλαμβάνει και πολλές άλλες αναπτυξιακές δράσεις και διατάξεις, όπως αλλαγές για τη Golden Visa ή το leasing αυτοκινήτων που θα έχουν αναπτυξιακό αντίκτυπο και μπορεί να αντισταθμίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως «επί αυτής της βάσεως θα γίνουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς», εννοώντας ότι η ισορροπία αυτή θα αποτελέσει «κλειδί» στην στρατηγική της κυβέρνησης που επείγεται να προωθήσει άμεσα το σχέδιο Μητσοτάκη.

Με βάση τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα σταλεί στους θεσμούς το συντομότερο δυνατόν, και θα υπάρξει και επικοινωνία εξ αποστάσεως.

Εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, με βάση και τα ως τώρα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τι αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης για το 7ετές ομόλογο

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως διαμορφώνεται ένα θετικό αφήγημα στις πρώτες 10 ημέρες της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει επιτυχή έκδοση εντόκων γραμματίων και την άντληση 300 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα από τις αγορές, ενώ αναμένεται και η έκδοση νέου 7ετους ομολόγου τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η πολιτική κατεύθυνση προς τον ΟΔΔΗΧ είναι πως «μας ενδιαφέρει η ποιότητα της έκδοσης» και «να βγαίνουν κερδισμένοι όλοι οι παίκτες». Δηλαδή να προσελκύονται κυρίως θεσμικοί επενδυτές και όχι μόνον funds, αλλά και να βρίσκουν πρόσβαση στι αγορές και οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, αντί μόνον το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.