Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

«Όχι» σε αυξήσεις της ΔΕΗ και των διοδίων από Χατζηδάκη και Καραμανλή

Ο ένας λόγος είναι βαθιά κοινωνικός και ο δεύτερος ότι οι αυξήσεις όχι μόνο δεν φέρνουν νέους πελάτες αλλά διώχνουν και παλιούς προς τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, που κάνουν συνέχεια προσφορές.
Να μην ξεκινήσει την θητεία της με αυξήσεις στη ΔΕΗ και τα διόδια και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, που αγγίζουν την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και κυρίως τους πιο...
αδύναμους, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση. Τα μηνύματα θα σταλούν από τους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων που αρχίζουν στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Η εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ η οποία αναμένεται να αντικατασταθεί από τη νέα διοίκηση την επόμενη εβδομάδα, ήταν να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος όμως δεν θεωρεί πανάκεια τις αυξήσεις, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Ο ένας λόγος είναι βαθιά κοινωνικός και ο δεύτερος ότι οι αυξήσεις όχι μόνο δεν φέρνουν νέους πελάτες αλλά διώχνουν και παλιούς προς τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, που κάνουν συνέχεια προσφορές.
Σχέδιο με δύο φάσεις
Το ναυάγιο και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων -δεν εμφανίστηκε κανένας ενδιαφερόμενος επενδυτής- οδηγεί σε σχέδιο διάσωσης και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το οποίο θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις. Θα το ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή. Η πρώτη φάση θα είναι άμεσης ανάγκης και θα καλύπτει το μεταβατικό στάδιο μέχρι την προκήρυξη και ολοκλήρωση νέου διεθνούς διαγωνισμού που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Ενα από τα σενάρια του μακροπρόθεσμου σχεδίου που εξετάζεται είναι να συνδυάζεται η πώληση λιγνιτικών μονάδων με την υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ αλλά και το φυσικό αέριο, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο, όπως αναφέρουν οι πηγές του Newpost.
Ο εκ Βρυξελλών ορμόμενος, υφυπουργός ενέργειας Γ. Θωμάς έχει δηλώσει ότι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή κατά το πρότυπο της Γερμανίας και της Πολωνίας που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα και δείχνει τις προοπτικές του μέλλοντος.
ΣΥΡΙΖΑ και πάροχοι
Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «επί αριστερού ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκαν οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος στους ανταγωνιστές σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής». «Η κυβέρνηση Τσίπρα εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της κατά 1/3 και εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις, και πήγε σε νέο μοντέλο με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα» τόνισε στον ΣΚΑΪ. «Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, πρέπει να απολογείται για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ… Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για το νέο κλίμα που επικρατεί στην αγορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπουργία Χατζηδάκη ανέφερε ότι από 1,3 ευρώ που ήταν η μετοχή της ΔΕΗ στις ευρωεκλογές πήγε στα 2,1 ευρώ, έχει ανέβει πάνω από 60%.
Ο Καραμανλής
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αυξήσεις στα διόδια με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης έστειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και μέσω του Newpost. Η κίνηση που έκαναν οι εργοληπτικές εταιρίες για αυξήσεις πριν τις εθνικές εκλογές και απετράπη από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή ούτε από τη νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι τους δίνεται το δικαίωμα από τις συμβάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νέες αυξήσεις θα υποβοηθούσαν στο δανειοδοτικό τους προφίλ. Η κυβέρνηση όμως είναι αποφασισμένη να μην τις αποδεχθεί διότι ήδη τα διόδια είναι πολύ υψηλά.
Πηγη:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.