Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Θεοδωρικάκος: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλής αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την...
τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠΕΣ.
Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η προώθηση στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε «να αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι τις συνταγματικές προβλέψεις».
«Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης», διαβεβαίωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, «θα νιώσουν την αγάπη, τον σεβασμό και την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης».
Η άλλη προτεραιότητα του υπουργείου, είπε, είναι η κατάρτιση και ψήφιση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου να αντικατασταθεί ο νόμος της απλής αναλογικής, ενώ παράλληλα θα παρέχεται η ευχέρεια στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Ο νέος υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι οι μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους πρέπει να αρχίσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι βασικός μοχλός θα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας.
Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, ευχήθηκε στη νέα ηγεσία του υπουργείου καλή επιτυχία «για το καλό της πατρίδας και του δημοκρατικού πολιτεύματος», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ιδιαίτερη μνεία στη πολιτική για την ισότητα των φύλων που προωθήθηκε το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν προ λίγων μηνών έκανε η απερχόμενη υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος κατείχε τη θέση από τις 2 Φεβρουαρίου 2015, είπε ότι παραδίδει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των ΚΕΔ.
Στο σύντομο απολογισμό έργου, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κλεισθένης», με το οποίο θεσμοθετήθηκε η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ «με αντικειμενικά κριτήρια», στη διάσπαση πέντε δήμων, καθώς και στην επιτυχή διεξαγωγή τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων, μεταξύ των οποίων το δημοψήφισμα, που οργανώθηκε μέσα σε έξι ημέρες και τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου.

«Απολύτως ψέματα τα όσα έχουν ακουστεί για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»

«Η πολιτική μας έχει μόνο ένα στόχο να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπό συγχώνευση στο ΥΠΕΣ υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσία της απερχόμενης υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Στη σύντομη τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν καθησυχαστικός για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαβεβαιώνοντας ότι «όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προφανέστατα είναι απολύτως ψέματα».
Σημείωσε ακόμα ότι θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «με απόλυτο σεβασμό για τη δουλειά που κάνουν και για την προσφορά τους στη χώρα και για την ανάγκη αυτή η προσφορά να γίνεται όλο και καλύτερη και αυτό να αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία».
Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν κάνει καμία προγραμματική αναφορά, καθώς σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Βουλή κατά τις καθιερωμένες προγραμματικές δηλώσεις.
Από την πλευρά της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε ένα σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, αναφερόμενη κυρίως στη «Διαύγεια», στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας, στα ψηφιακά οργανογράμματα, στην ηλεκτρονική αξιολόγηση, στη θεσμοθέτηση του κανόνας 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στην ενίσχυση του ΑΣΕΠ, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται και συγχωνεύεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της κωδικοποίησης της νομοθεσίας μεταφέρονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πηγη:www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.