Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά τη νίκη της ΝΔ

Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν απότομα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα σήμερα μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα υπάρξει νέα εστίαση στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης στις αρχές της συνεδρίασης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2,016%, αντιστρέφοντας την αύξησή τους κατά...
  12 μονάδες βάσης την Παρασκευή.
Η απόδοσή τους έχει μειωθεί πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες) από την αρχή του έτους, περισσότερο από αυτή των ιταλικών ομολόγων, εν μέρει λόγω της ελπίδας ότι θα αναλάμβανε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Η απόδοση των πενταετών ελληνικών τίτλων μειώθηκε 12 μονάδες βάσης στο 1,046%.
H Νέα Δημοκρατία επανήλθε στην εξουσία με μία σαρωτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής και ο εκλεγμένος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι έχει ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή, υποσχόμενος περισσότερες επενδύσεις και λιγότερους φόρους. Η νίκη φαίνεται να οφείλεται στην κόπωση από την πολυετή λιτότητα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, αφού η χώρα κόντεψε να βγει από την Ευρωζώνη στο απόγειο των οικονομικών προβλημάτων της το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να δώσουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό περιθώριο, με την προϋπόθεση ότι ο Μητσοτάκης πράγματι θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για την ενίσχυση της δυνατότητας προσφοράς της χώρας, έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, σε σημερινό σημείωμά του. «Για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωζώνης, αυτό θα ήταν μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία», πρόσθεσε.
Στις άλλες αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης αντιστράφηκαν κάποιες απότομες αυξήσεις των αποδόσεων που σημειώθηκαν την Παρασκευή μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία περιόρισαν τις προσδοκίες των επενδυτών για την έκταση της μείωσης των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed). Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε μετά την απότομη άνοδο την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 1,6 μονάδων βάσης στην ημέρα. Μετά τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οι χρηματιστές αναμένουν μία μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίασή της (30/31 Ιουλίου) αντί της μείωσης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που ανέμεναν πριν.
Πηγη:www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.