Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Κράτος: Διαφάνεια και τέλος στο πάρτι των μετακλητών

Πρεμιέρα νομοθετικού έργου για την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατατίθεται την Πέμπτη με την κανονική διαδικασία το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 8 Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.  Η Αρχή που θεσπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει τέτοια ισχύ, ώστε για πρώτη φορά να μπορεί να...
κάνει ελέγχους (ακόμα και «εφόδους») όχι μόνο σε οποιοδήποτε φορέα και υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.

Τα δε πορίσματα των εκθέσεων ελέγχου των επιθεωρητών ή ελεγκτών δεν θα καταλήγουν σε κάποιο συρτάρι, αλλά θα οδηγούν στον καταλογισμό προστίμων και θα μεταβιβάζονται στον εισαγγελέα διαφθοράς για να διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες.

«Θεσπίζεται άμεσα μια Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, ισχυρότατη, στην οποία συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους», είχε πει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Είναι αδιανόητο η εκτελεστική εξουσία να προΐσταται της υπηρεσίας διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς που αφορά και την ίδια.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες αρμοδιότητες φορέων και υπηρεσιών που θα επηρεαστούν από τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και παράλληλα διασφαλίζονται όλες οι απαραίτητες οργανωτικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις για να έχουν πρακτικά αποτελέσματα. Η Αρχή θα μπορεί να ελέγχει από το γραφείο του πρωθυπουργού μέχρι εκείνο του τμηματάρχη σε ένα Δήμο, αλλά και κάθε ιδιωτική εταιρία που συμβάλλεται ή συναλλάσσεται με το δημόσιο και να κυνηγά από μικροδωροδοκίες ή «γρηγορόσημα» μέχρι μείζονες υποθέσεις διαφθοράς.

Ο ρόλος και η δράση της Αρχής θα είναι πολύπλευρος. Θα εμπλέκεται καταρχάς στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας, δημιουργώντας ακόμα και εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις σε σχολεία για να εμπεδωθεί η έννοια της διαφάνειας στα παιδιά. Εξάλλου η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στα όργανα και τους θεσμούς διακυβέρνησης βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της μεταρρύθμισης.

«Κόφτης» στους μετακλητούς

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να προσλαμβάνουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως και η καθιέρωση ασυμβίβαστου, δηλαδή δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συγγενείς τους.

Θα καθιερωθεί ενιαία κλίμακα μετακλητών και ο κάθε υπουργός θα μπορεί να έχει μέχρι 9 μετακλητούς υπαλλήλους και μέχρι 2 δημοσιογράφους. Κάθε υφυπουργός θα μπορεί να έχει 6 μετακλητούς και αν κριθεί απαραίτητος δημοσιογράφος, θα μπορεί να έχει έναν μεταξύ αυτών.

Αντίστοιχα, οι Γενικοί Γραμματείς θα μπορούν να έχουν μέχρι 5 μετακλητούς, καθώς με τον περιορισμό των Γενικών Γραμματειών από 93 σε 61 αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό οι αρμοδιότητές τους.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα

Αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να βάλουν τέλος στο «πάρτι» προσλήψεων ημετέρων που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση.

Ενδεικτικά σε κάποιες μόνο υπηρεσίες της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού, υπηρετούσαν συνολικά 32 άτομα, στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού υπηρετούσαν 29 άτομα, στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού υποδομών και μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη υπηρετούσαν 26 άτομα, ενώ στου πρώην υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση υπηρετούσαν 25 άτομα, ενώ στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου υπηρετούσαν 18 άτομα, όπως και στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη. Στο γραφείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου υπηρετούσαν 19 άτομα, ενώ στην πρώην υπουργό εργασίας Έφης Αχτσιόγλου υπηρετούσαν 17, και στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπηρετούσαν 16 άτομα, όπως και στο πολιτικό γραφείο της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Πηγη:www.parapolitika.gr                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.