Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα-κλειδιά στον μηχανισμό Μητσοτάκη

Πέρα από τα ονόματα που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, τα περισσότερα εκ των οποίων «ακούγονται για να καούν», όπως επιμένουν οι εντός των τειχών της Πειραιώς, υπάρχουν ορισμένες σταθερές που στελεχώνουν τον προσωπικό μηχανισμό του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αποφασισμένος να «μετακομίσει», εγκαταλείποντας το δυσλειτουργικό Μαξίμου. Η έδρα του πρωθυπουργού θα είναι εφεξής, όπως λέγεται, το...
κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας (πρώην Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης).
Οι «άνθρωποι» του πρωθυπουργού θα εγκατασταθούν εκεί που θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σύστημα θα θυμίζει «γερμανική καγκελαρία», αφού αυτό το μοντέλο υιοθετείται. Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, όπως έλεγε συχνά και ο ιδρυτής της πολιτικής δυναστείας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η οικογένεια, γενικώς και ειδικώς, είναι «γερμανοτραφής».
Έχουμε και λέμε. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου, είναι εδώ και καιρό ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών», ο εξ απορρήτων και το στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού. Ο ρόλος του στο «νέο Μαξίμου» θα είναι κομβικός. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει απασχολήσει τη δημοσιογραφική έρευνα για την εμπλοκή του στην υπόθεση του καταδικασμένου και κρατούμενου Αριστείδη Φλώρου (Energa).
Διάβασε λεπτομέρειες εδώ και εδώ
Ο κ. Δημητριάδης θα συνεχίσει να είναι η «σκιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το δεύτερο πρόσωπο-κλειδί είναι και θα είναι ο Άκης Σκέρτσος, προερχόμενος από την Κεντροαριστερά και από το αποκαλούμενο εκσυγχρονιστικό περιβάλλον Σημίτη.
Μέχρι πρόσφατα Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, έχει καλλιεργήσει άριστες σχέσεις με την επιχειρηματική ελίτ της χώρας.
Ο Άκης Σκέρτσος θα είναι ο συντονιστής του κυβερνητικού έργου. Έμπιστος του πρωθυπουργού, είναι και αυτός άνθρωπος για «ειδικές αποστολές».

Το τρίτο πρόσωπο-κλειδί είναι ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, προσωπικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τις «καραμπόλες» θα εξαρτηθεί αν θα εδρεύει στο «νέο Μαξίμου» ή αν θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το «νέο Μαξίμου» αναβαθμίζεται σε κάτι που θα είναι μεταξύ Υπερ-υπουργείου και Υπερ-Γενικής Γραμματείας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει ένα «σφιχτό σχήμα» με στοχοθεσίες και μηχανισμό αξιολόγησης των υπουργών, οι οποίοι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης (αμέσως μετά την ορκωμοσία τους) θα πάρουν και από έναν φάκελο με το νομοθετικό έργο και τις προτεραιότητες ανά υπουργείο.
Έχει μιλήσει ακόμη για υφυπουργό που θα εποπτεύει τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και έχει προαναγγείλει ότι θα έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς «με εξειδικευμένη γνώση και από τις Βρυξέλλες». Ειδικά τους τελευταίους, όπως λένε στην Πειραιώς, τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος και ίσως να αποτελέσουν εκπλήξεις.  
Ένα τέταρτο πρόσωπο-κλειδί είναι βεβαίως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο επικεφαλής της καμπάνιας του πρωθυπουργού, συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη και της Βάσως Παπανδρέου τον παλαιό καλό καιρό, σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Θεοδωρικάκος είναι ο «στρατηγός» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν δεν αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα επανδρώσει το «νέο Μαξίμου», σε ρόλο-κλειδί επίσης.
Ένα πέμπτο πρόσωπο θα είναι ο στρατηγός (κανονικός είναι αυτός) Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει υφυπουργός Άμυνας ως τοποτηρητής του πρωθυπουργού κι αν όχι, να αποτελέσει σημαντικό στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα συγκροτηθεί, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Εν πάση περιπτώσει ο στρατηγός Στεφανής είναι και αυτός «ειδικών αποστολών» και ως φαίνεται, μάλιστα, κατά κυριολεξία αυτήν τη φορά.

Το έκτο πρόσωπο είναι ο Στέλιος Πέτσας. Πιθανότατα νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πιθανόν υφυπουργός Επικρατείας. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Όλα εξαρτώνται από τις «καραμπόλες».
Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.