Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Ποινικός κώδικας, ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις: Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Με ταχύτατους ρυθμούς θα «τρέξει» η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες, καθώς αύριο, μετά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο. 
Όπως άλλωστε, έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, γι΄ αυτό και η Βουλή θα κλείσει ελάχιστες μόνο ημέρες το καλοκαίρι. 
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά στη...
δομή της κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.
Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι ήταν λάθος «να ψηφιστεί ο ποινικός κώδικας από την απερχόμενη κυβέρνηση μόλις δύο ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών» και δεσμεύτηκε ότι «άμεσα θα αλλάξουν τα άρθρα στα οποία είμαστε αντίθετοι».
Μεταξύ των προβληματικών διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνα με τη ΝΔ, είναι οι ρυθμισεις για τους τρομοκράτες της 17Ν, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν, φορώντας βραχιολάκι, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.
Το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Θα περιλαμβάνονται επίσης, ρυθμίσεις για την τόνωση της μεσαίας τάξης. Στόχος της κυβέρνησης είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1/1/2020.
Η νέα Βουλή θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου και μια ημέρα αργότερα θα εκλέξει Προεδρείο. Πρόταση της ΝΔ είναι ο Κώστας Τασούλας.
Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Πηγη:www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.