Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Αγριεύει ο καιρός - Ραγδαία επιδείνωση από την Κυριακή

Αγριεύει ο καιρός - Ραγδαία επιδείνωση από την Κυριακή  Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους τοπικά θυελλώδης ανέμους.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ:
1. Την Κυριακή (22-11-2015)  βροχές και καταιγίδες κατά...
περιόδους ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν τη Δυτική Μακεδονία.
2. Τη Δευτέρα (23-11-2015) τα παραπάνω φαινόμενα, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, θα επηρεάσουν την κεντρική - ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
3. Παράλληλα σε όλη τη χώρα θα πνέουν νότιοι άνεμοι 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Ειδικότερα, τους καλεί: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης
Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Πηγη:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.