Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ «μετρά» την πρώτη παραίτηση βουλευτή

Ο ΣΥΡΙΖΑ «μετρά» την πρώτη παραίτηση βουλευτή Γιατί άνοιξε την πόρτα εξόδου ο Γ. Σακελλαρίδης. Είχε ειδοποιήσει από προχθές. Το πρωί ο Α. Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του. Υπ' ατμόν και ο Ν. Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ, αλλά… «δεν κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία». Η ανακοίνωση του Μαξίμου και η επιστολή παραίτησης του βουλευτή.
Παρελθόν για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον ο...
πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χωρίς να θεωρείται δεδομένη και η (ενεργή, τουλάχιστον) παραμονή του στο κόμμα.
Ο ίδιος δεν ακολούθησε τη γνωστή συνταγή της ανεξαρτητοποίησης, καθώς επέλεξε να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα και να παραδώσει στο κόμμα την έδρα της Α' Αθηνών. 
Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στους 145 βουλευτές, με τον πρώτο επιλαχόντα (και υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης) Χριστόφορο Βερναρδάκη να ορκίζεται βουλευτής νωρίτερα.
Μένει να ξεκαθαριστεί το τοπίο συνολικά στην κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το βράδυ, που θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμούντα προαπαιτούμενα, διότι:
* Ο Πάνος Καμμένος κάλεσε ευθέως τον συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ Νίκο Νικολόπουλο να ξεκαθαρίσει εάν θα ψηφίσει θετικά ή εάν θα παραιτηθεί, κι αυτός, από το βουλευτικό του αξίωμα, παραδίδοντας την έδρα. 
Οι πληροφορίες φέρουν τον βουλευτή να κινείται στο «όχι» και -φυσικά- να μην παραιτείται, με το επιχείρημα ότι είναι επικεφαλής κόμματος («Χριστιανοδημοκρατών») που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ -ασχέτως εάν μπήκε στη Βουλή με τη λίστα τους.
* Δύο ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Στάθης Παναγούλης, φέρονται μεν «δυσαρεστημένοι έως αρνητικοί» με το νομοσχέδιο, ωστόσο δεν έχουν διαμηνύσει στους αρμοδίους του κόμματος ότι προτίθενται να το καταψηφίσουν. Για τον δεύτερο πάντως υπάρχουν οι σχετικοί φόβοι.

Γιατί άνοιξε την πόρτα εξόδου ο Γαβριήλ

Σχετικά με τον κ. Σακελλαρίδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ενημερώσει από προχθές τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση που ακολούθησε δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.
Σήμερα το πρωί γνωστοποίησε την οριστική του απόφαση να μη συνδράμει πλέον το έργο της κυβέρνησης και, φυσικά, να μην προσέλθει απόψε στην ψηφοφορία. Κατόπιν αυτού, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του, η οποία και δόθηκε αμέσως.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σακελλαρίδης ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουλίου. Παραιτήθηκε από τη θέση του επειδή διαφώνησε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, την οποία θεώρησε μη ανεκτό συμβιβασμό.
Αρχικά δεν ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής τον Σεπτέμβριο, ωστόσο πείστηκε να ενταχθεί στη λίστα της Α’ Αθηνών αντιλαμβανόμενος, όπως ελέχθη τότε, τη «ζημιά» που θα έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ η αποχή του από τις εκλογές.
Αλλά όλοι περίμεναν ότι η παραμονή του στα βουλευτικά έδρανα δεν θα διαρκούσε πολύ.

«Μην ψάχνετε τους ‘53’»…

Συνομιλητές του κ. Σακελλαρίδη διευκρινίζουν ότι η κίνησή του δεν έχει καμία σχέση με την «ομάδα των 53» του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μετέχει. Οπως διευκρινίζουν, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης (σ.σ. μέλος της ίδιας ομάδας, επίσης) επέλεξαν την αποστασιοποίηση επειδή δεν τους εκφράζει ούτε ο συμβιβασμός του καλοκαιριού, ούτε η κυβερνητική πολιτική μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 
Προς επίρρωση, αναφέρουν ότι άτυπος «επικεφαλής» της εν λόγω ομάδας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ηγείται της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και έχει υπογράψει όλα τα μέχρι στιγμής νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου

«Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα», αναφέρει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η επιστολή παραίτησης του Γ. Σακελλαρίδη

«Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο τέως βουλευτής. 
«Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντάς μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόησή του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.
Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία».
Πηγη:www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.