Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο - Οι χαμένοι της μεταρρύθμισης

Το μείγμα εκείνο των παρεμβάσεων που θα υπάρξουν, έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές, αν αυξηθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε βάθος τριετίας, να μην επιφέρουν συνέχιση της ύφεσης, αλλά και οι περικοπές στις συντάξεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, ψάχνει να βρει το... υπουργείο Εργασίας
Το νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, μπαίνει στην πιο κρίσιμη καμπή, καθώς ή αύριο το απόγευμα, ή την Παρασκευή, θα συγκληθεί η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο την συζήτηση επί των παρεμβάσεων που θα συμπεριληφθούν σε αυτό. Η επιθυμία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να παραβρεθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, δείχνει την σπουδαιότητα του θέματος και είναι πιθανό να μεταθέσει κατά δύο μέρες την συνεδρίαση.
Παράλληλα σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, απέναντί του ο υπουργός Εργασίας, αναμένεται να βρει ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα παρουσιάσει ξεχωριστό σχέδιο σε μια προσπάθεια να πείσει τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ότι με τη συνδρομή της ρήτρας απασχόλησης και της ρήτρας ανάπτυξης, μπορεί το ασφαλιστικό πρόβλημα, να ξεπεραστεί πιο ομαλά και να αποφευχθούν οι σαρωτικές περικοπές.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό αναπλήρωσης θα καθορίζει στο εξής σε μεγάλο βαθμό το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο σχετικός αλγόριθμος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ, οι οποίοι λαμβάνουν πρόσθετη βασική σύνταξη, ύψους 200 ευρώ, η οποία τίθεται και πάλι σε κίνδυνο. Σημειώνεται ότι επί υπουργείας Γιάννη Βρούτση, επιχειρήθηκε η κατάργηση της συγκεκριμένης παροχής, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αποσύρθηκε η σχετική διάταξη νόμου.
Επίσης, άμεσα θιγόμενοι αναμένεται να είναι πρώην ασφαλισμένοι - νυν συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών, αλλά και ειδικών ομάδων του δημοσίου, όπου διαπιστώνεται πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (άνω του 100%). Υπολογίζεται ότι τελικά από τις μειώσεις που θα προκληθούν στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μπορεί να επηρεαστούν έως και 1,5 εκατ συνταξιούχοι. Οι περικοπές μπορεί να φτάσουν και το 40%, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων που λαμβάνονταν το 2010. Επειδή όμως από τότε ο κύριος όγκος των συνταξιούχων έχει απωλέσει ποσοστό συντάξεων από 20% έως 50%, αυτό σημαίνει ότι οι τελικές περικοπές θα είναι γι' αρκετούς πολύ μικρότερες, ενώ για ορισμένους μηδαμινές έως ανύπαρκτες.

Δεδομένη πάντως πρέπει να θεωρείται η ενοποίηση όλων των φορέων κύριας ασφάλισης. Ακόμα και ο ΟΓΑ, φαίνεται ότι ενοποιείται μαζί με τα άλλα ταμεία, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Εθνικού Φορέα Κύριας Ασφάλισης. Παραμένει όμως αυτόνομο το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, υποδηλώνοντας τον ξεχωριστό ρόλο που διατηρεί η επικούριση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

Στόχος του υπουργείου είναι να καταστεί δυνατό το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 24 Νοεμβρίου.  Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το καινούργιο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, θα γίνει νόμος του Κράτους, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.