Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τελεσίγραφο 6 ημερών στην Αθήνα

Tου Ηλία Μπενέκου
Προθεσμία έξι ημερών για συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα, αλλά και διάθεση συμβιβασμού στα ανοιχτά ζητήματα, ήταν τα βασικά μηνύματα του...
Π. Μοσκοβισί.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου -στην οποία μετείχαν και οι κ. Γ. Δραγασάκης και Ν. Παππάς- αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, η Αθήνα πρέπει να κλείσει το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, προκειμένου να ξεκλειδώσει η δόση των δύο δισ. Παράλληλα, χαρακτήρισε ρεαλιστική και εφικτή τη συζήτηση για το χρέος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.
Στο «τραπέζι» της συνάντησης βρέθηκε το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος, από τα τα προαπαιτούμενα και τα «κόκκινα» δάνεια, μέχρι το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ειδικά για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.
Για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κοινή εκτίμηση και των δύο πλευρών ήταν πως θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν από το τέλος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως από το Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση έκαναν λόγο για «ιδιαίτερα θετικό κλίμα» και ικανοποίηση του κ. Μοσκοβισί από τη συνεργασία Αθήνας και Θεσμών, ενώ μετέφεραν «τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την αισιοδοξία του για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Εκκρεμότητες
Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε στην ανάγκη να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ξεκαθαρίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, και δήλωσε αισιόδοξος ότι με τις θετικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός. «Είναι σημαντικό να καταλήξουμε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό σε ποια σημεία χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις», είπε ο κ. Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «με προσπάθεια μπορούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις». «Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή», τόνισε.

Κομίζοντας σαφές μήνυμα στήριξης δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό,τι χρειάζεται στους Έλληνες για την επιτυχία του προγράμματος. Μαζί οικοδομούμε την εμπιστοσύνη, η οποία είναι απαραίτητη για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Είμαστε στο πλευρό της Αθήνας».
Διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ταυτόχρονα να ευημερεί και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ μίλησε για αλληλεγγύη της Κομισιόν προς την Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί φρόντισε να επισημάνει το «καλό κλίμα» που υπάρχει για τη χώρα μας στην παρούσα φάση, κάνοντας λόγο για «καλό μομέντουμ». «Αυτή τη στιγμή οι υπουργοί του Eurogroup περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την Ελλάδα και έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στα πρώτα προαπαιτούμενα, οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να φτάσουμε τις επόμενες μέρες στα δεύτερα προαπαιτούμενα και στις δόσεις. Θα έχουμε συνεργασία για να φτάσουμε σε συμφωνία έως τη Δευτέρα». Παρουσιάζοντας δε τα επόμενα «βήματα», τα οποία περιμένει η Ευρώπη, σημείωσε πως «αρχικά πρέπει να υιοθετηθεί η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε ακολούθως το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε θετικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της δόσης. Μετά να δούμε τη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουμε με επιτυχία».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, εκτίμησε ότι αμέσως μετά μπορεί να ανοίξει η συζήτηση «με μια αισιόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση», όπως είπε. «Πρέπει να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τις άλλες κυβερνήσεις. Η Κομισιόν θα ακούσει και τις προτάσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και θα προτείνει λύσεις», διευκρίνισε.
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι σύνθετο θέμα. Στόχος είναι η θωράκιση των καταθετών. Έγινε ένα πρώτο βήμα αυτό το Σαββατοκύριακο, η προσπάθεια συνεχίζεται», σημείωσε.
  • Εως 9 Νοεμβρίου Ο Ευρωπαίος επίτροπος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, η Αθήνα πρέπει να κλείσει το πρώτο πακέτο προαπαιτου- μένων, προκειμένου να ξεκλειδώσει η δόση των δύο δισ. Παράλληλα, χαρακτήρισε ρεαλιστική και εφικτή τη συζήτηση για το χρέος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνι- κή πλευρά θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.
  • «Καλό μομέντουμ» Ο κ. Μοσκοβισί φρόντισε να επισημάνει το «καλό κλίμα» που υπάρχει για τη χώρα μας στην παρούσα φά- ση, κάνοντας λόγο για «καλό μομέντουμ».
Ο Γάλλος ζήτησε... success story
«Να οικοδομήσουμε ένα success story. Να προχωρήσουμε βήμα βήμα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, ενώ εκπέμποντας σήμα αισιοδοξίας πρόσθεσε «δεν θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, σκεφτόμαστε μόνο την επιτυχία». Παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν τρία-τέσσερα εκκρεμή ζητήματα προς διευθέτηση» διευκρινίζοντας πως «σε πνεύμα συνεργασίας θα επιλυθούν», αν και τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών απέφυγαν να μπουν σε λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος τοποθέτησε την έναρξη της συζήτησης για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα. Παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη», έθεσε ως πρώτο βήμα την ανακεφαλαιοποίηση, μετά να κλείσει η αξιολόγηση και μετά το χρέος. «Αν υπάρχει καλή πίστη, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους δανειστές πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και σε συνθήκες ύφεσης υπάρχουν πράγματα που γίνονται και πράγματα που δεν γίνονται», είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση», διευκρίνισε...
Πηγη:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.