Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Eurogroup: "Μαύρα μαντάτα"! Ο Σόιμπλε επαναφέρει το ταμείο ιδιωτικοποίησης! Απαισιοδοξία Ντάισελμπλουμ - Ντομπρόβσκις

- Φουλ της... εμπλοκής κατά την άφιξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την συνεδρίαση του Eurogroup
- Κοινή γραμμή η απαισιοδοξία για εξεύρεση λύσης σήμερα, κάτι που καθιστά την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ ένα...

άπιαστο όνειρο
- Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέδεσε το ταμείο ιδιωτικοποίησης με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που τις τελευταίες ημέρες δεν βρισκόταν στην ατζέντα!
- "Υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που πρέπει να λυθούν" λένε με... ένα στόμα μια φωνή οι υπουργοί Οικονομικών
- "Το Παρίσι κρύβει τις δικές του "αδυναμίες" πίσω από το ελληνικό ζήτημα", υποστηρίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμη Eurogroup και θυμίζει τις παλιές... κακές εποχές. Αυτές του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώνονταν η μία μετά την άλλη χωρίς αποτέλεσμα.
Όλα αυτά μέχρι την νύχτα της 3ης Ιουλίου, όταν επετεύχθη τελικά η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και το τρίτο μνημόνιο. Βεβαίως τότε τα "μεγάλα κεφάλια" της διαπραγμάτευσης τόνιζαν πως για να συνεχίσει να έρχεται... ζεστό χρήμα, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει πιστά τους όρους του νέου δανείου κι εδώ έρχεται η σημερινή εμπλοκή.
Η οποία βεβαίως είχε φανεί ήδη από την Παρασκευή, αλλά και κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου, όταν οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς δεν έβγαζαν κανένα αποτέλεσμα.
Κάπως έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι σήμερα για την συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίζονται φανερά απαισιόδοξοι όσον αφορά στην εκατμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ σήμερα. Για την οποία να θυμήσουμε πως η Αθήνα είχε βάλει στόχο να εκταμιευτεί σήμερα, με το Eurogroup να παίρνει διαδικαστική μορφή.
"Τοίχος" Σόιμπλε!
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε προσερχόμενος πως δεν βλέπει πιθανή την εξεύρεση λύσης απόψε. Ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περιμένουν για να δουν τι θα πουν οι Θεσμοί...

Ένα άλλο κομμάτι των δηλώσεών του, ωστόσο, προκαλεί τις εντυπώσεις. Όπως τονίζεται στην live ενημέρωση του Guardian, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το ταμείο ιδιωτικοποίησης ως όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο, αφού η συγκεκριμένη παράμετρος δεν υπήρχε στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες και η ελληνική πλευρά φέρεται να μην έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια συζήτηση, τουλάχιστον αυτή την χρονική περίοδο.


Ευκαιρία για... αποτίμηση λέει ο Ντομπρόβσκις
To σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπροφσκις.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβερνήσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρ’ όλ’ αυτά, συνέχισε υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιπλυθούν τις «επόμενες ημέρες».
Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημειώσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.
Συναγερμός Στο Μαξίμου! 
Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη σκληρή στάση των δανειστών και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και οι μνήμες του καλοκαιριού στοιχειώνουν την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.
Κορυφαίος μάλιστα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν κρύβει την απογοήτευση του για την πορεία των πραγμάτων, εκτιμώντας ότι..."Κινδυνεύουμε άλλη μια φορά από τη στήριξη της Γαλλίας", καθώς πιστεύει ότι το Παρίσι κρύβει τις δικές του "αδυναμίες" πίσω από το ελληνικό ζήτημα.
Εν πάση περιπτώσει η κατάσταση είναι και πάλι ασφυκτική γα τον Αλέξη Τσίπρα που αναζητά "πολιτική λύση" στο γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων με τα "κόκκινα" δάνεια, την ανακεφαλαιοποίηση και το ασφαλιστικό να είναι τα "κλειδιά' για το "πέρασμα" της αξιολόγησης και την απομείωση του χρέους με βάση το αισιόδοξο σενάριο.
Πάντως οι αγορές σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες διεθνών funds ανησυχούν επειδή έχει κλείσει η διαπραγμάτευση γεγονός που δημιουργεί αρνητικό κλίμα σε όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν στο λεγόμενο και "book building" κάθε τράπεζας. "Η χώρα και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει την αποφασιστικότητα να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και με τους ξένους επενδυτές" λένε οι συγκεκριμένοι παράγοντες.
Έτσι το ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup, που συνεδριάζει σε μια ώρα, με τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία να είναι χαμηλά αναμένεται να στείλει μήνυμα που θα επηρεάσει τις προσπάθειες άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων από τους επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Για την ελληνική πλευρά μείζον θέμα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με τα όρια στην αντικειμενική αξία και το εισόδημα να έχουν υποχωρήσει περί τις 180 χιλιάδες και κάτω από τις 30 χιλιάδες αντίστοιχα (κάλυψη 60% περίπου) ώστε να δοθεί μήνυμα συνεργασίας με τους θεσμούς, ενώ όσον αφορά τις αλλαγές επί των 100 δόσεων η ελληνική η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αλλαγές στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των κριτηρίων ένταξης-παραμονής στη ρύθμιση.  
Δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.
Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου. H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico», επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».
Πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.