Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τα «γύρισε» ο Μάρδας: Βρέθηκαν τα 400 εκατ. ευρώ - Τώρα αναζητούμε άλλα 2,5 δισ. ευρώ έως τέλος Μαΐου

Περίπου δύο ώρες μετά την αποκάλυψη - σοκ στην οποία προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ότι λείπουν από τα κρατικά ταμεία 400 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες του κράτους ο Δ. Μάρδας έκανε...
λόγο για εξεύρεση προσωρινής λύσης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην εκπομπή του Star ο κ. Μάρδας είπε μεταξύ άλλων ότι μετά από επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους ασφαλιστικών ταμείων τον ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 400 εκατ. ευρώ που χρειάζεται άμεσα το Γενικό Λογιστήριο.

Ο κ. Μάρδας όμως αποκάλυψε και ένα δεύτερο σχέδιο για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου «για το δυσχερέστερο σενάριο να μην υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις».
Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega εξέφρασε την αγωνία του για τα άδεια ταμεία του κράτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση χρειάζεται 400 εκατ. ευρώ άμεσα για να καλύψει τις ανάγκες της που είναι ασφυκτικές.
Μάλιστα δεν έκρυψε την αγωνία του για τις αμέσως επόμενες ημέρες οπότε το κράτος πρέπει να βρει τα χρήματα για να δοθούν οι εντολές πληρωμής μισθών και συντάξεων. Δύο είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες, είπε ο υπουργός η 24η και η 27η Απριλίου οπότε και δίνονται οι εντολές για συντάξεις και μισθούς.
«Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ακόμη και εάν οι δήμαρχοι συνεχίσουν να αντιδρούν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ωστόσο το πρόβλημα είναι σοβαρό».
Αυτή τη στιγμή, είπε χαρακτηριστικά, χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες. Μπορεί η ρύθμιση των 100 δόσεων να καλύψει ή και να υπερκαλύψει το κενό, όμως αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα, είπε ο κ.Μάρδας.
Ακόμα ο κύριος Μάρδας ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.
Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά τις συνεδριάσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ο κύριος Μάρδας ανέφερε: «Οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί». Τόνισε πως μετά από τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα και τόνισε ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.
Σακελλαρίδης
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραδέχθηκε πως υπάρχει οικονομική ασφυξία. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα είπε ο κ.Μάρδας είπε πως είναι γνωστό ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας και ανέφερε πως «αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μας έλειπαν λεφτά».
Ωστόσο υποστήριξε πως ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν επειδή δεν υπήρχε νομοσχέδιο και δεν θα μπορούσε να περάσει κάποια τροπολογία, τόνισε ο κ.Σακελλαρίδης και πρόσθεσε πως «για πρακτικούς λόγους προχωρήσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Πηγη:www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.